Nedir Bu Minimalist Yaşam



Evet sevgili okur Nedir Bu Minimalist Yaşam? Son zamanlarda popülerliğini giderek arttıran bir akım olarak karşımıza çıkıyor minimalizm. Belki de siz zaten böyle bir yaşamı tercih edenlerdensinizdir. İyi de nedir bu yaşamın sırrı acaba?

“Minimalizm, modern sanat ve müzikte, kökeni 1960'lara giden, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akım olarak belirtiyor.” Wikipedia. Kısacası, batıyoruz millet fazlalıkları atın demenin bir başka şekilde söylenmesi. Sadelik, gereksiz olan her şeyden kurtulmak, hafiflemek bir nevi. Depoculuğa son, çatı katında ve bodrum katında ne varsa hepsi çöpe gidiyor demek. Yalnız onlar mı? Hayır, evde de estetik ile ilgisi olmayan, konulduğunda veya kullanıldığında her hangi bir farklılık oluşturmayacak her şeyden kurtulmaktır minimalizm.  Saray gibi evler yaparken avangart koltukları içine doldururken ne ara geldik biz bu çağa anlamış değilim. Yoksa bu da bir sosyal medya trend topic’i mi de haberimiz olmadı. Şaka bir yana gerçekten de özlenen bir şey bu minimalizm. Bence adı biraz devşirilmiş, felsefi olarak yeniden kostüm giydirilmiş, biraz sanat biraz müzik eklenmiş ve sonrasında karşımıza çıkarılmış bir akım bu. Yahu, yıllardır çok eşya kimi mutlu etmiş ki şimdi etsin. Atamadığımız, atmaya kıyamadığımız her şeyi depolamadık mı şimdiye kadar? Bodrum diye bir kültür var bizde sırf bu depoculuk yüzünden. Aşağıya bir fotoğraf koyacağım, minimalist bir evden bir kesit. Esas fotoğraf kapak fotoğrafım tabi ki son kısımda ondan da bahsedeceğim.


Düşünce olarak da minimalizmi tercih etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bizi rahatsız eden, gereksiz olan, bildiğimizde hayatımız için bir fark oluşturmayacak tüm bilgileri zihnimizden çıkarıp atmak gerek. Unutmanın dayanılmaz hafifliğini iliklerimize kadar yaşamalıyız. Şayet bu gereksiz fikirleri zihnimizden söküp atarsak belki de takıntılarımızdan da kurtulmuş oluruz. Hadi gel de at atabilirsen bu fikirleri kafadan diyorsunuz değil mi? Siz bilirsiniz atmazsanız kendi kendinizi yer bitirirsiniz.

Minimalizm minimalizm sen güzel şeysin sen. Şimdi minimalisz iyice hayatımıza sokuluyor dedim ya, tasarımcılar durur mu, hemen minimalist tasarım adına yeni şeyler üretiyorlar. Hatta minimalist ev diye normalinden fazla fiyatlar istiyorlar bizden. Kapitalizm her kaba uyum sağlıyor ve hiç kaybetmiyor Dolap Beygiri gibi. Biz zaten sadeliğe, dinginliğe koşuyoruz, bir durun kardeşim, hemen işi paraya çevirmenin yollarını arıyorsunuz. Yok olmaz illa para para, eğlencedir zenginlerin dünyasında. Neyse biz yine de sadelikten şaşmayalım adı her ne olursa olsun bu işin. Siz de zaten şimdiye kadar bununla ilgili bir şeyler duymuşsunuzdur, şayet duymadıysanız da yokum diyorum. Birazcık araştırıverin bi zahmet inanın kaybedeceklerinizden çok kazanacaklarınız sizi mutlu edecektir.

Sıra geldi yazımın kapak fotoğrafınaaa. Fotoğrafta Suud Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Japonya İmparatoru Akihito Japonya’da görüşmüşlerdi hatırlarsınız. Şayet minimalist bir ülke var ise burası Japonya’dır vesselam. Gereksiz olan her şeyden kurtulmak mı diyorsunuz işte bu fotoğraf belki de durumu en iyi izah eden kare olarak tarihe geçti. Öldükten sonra bile hiçbir şey götüremediğimiz bu hayatın hamallığını yapmanın ne anlamı var. Hayatı sadeleştirmek ve basitleştirmek adına yaşasın minimalizm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.