Yürümenin Felsefesi -İnceleme-


Yürümenin Felsefesi -İnceleme-


Yazar, yürümeyi kitabın neredeyse tamamında anladığımız şekilde eylemsel olarak ifade etse de metafor olarak kullandığı bölümlerde olmuş. Yürümenin insana verdiği üretkenlik ve kendini bulma devinimi yaşanabilecek en büyük hazlardan biri olarak tasvir eden, öyle ki yürüyen bir adamı rahatsız etmemenin önemini vurgularken sonunda adamın ölebileceğini belirtmiş.



“Maddi olan şey aldatıcıdır, değişken ve görecelidir, beden bir kılıftır, hakikatse ruhta, fikirde ve zihinde gizlidir.” Bu söylem yürüyen insanların hayatlarını bir maratona çevirdiklerinde ulaşacakları son nokta olacaktır, adeta Nirvana da diyebiliriz buna. Tüm fazlalıklardan kurtulmak, hakikati sadelikte, benlikte, belki bir çocuğun samimiyetinde, ruhun derinliklerinde bulmaya yarayan bir yöntem oluyor yürümek kitaptan anladığımıza göre.



Kitapta, yazarın örneklendirerek okura sunduğu tüm kişilerde arayış ve kavrayış noktasında yürümenin esrarengiz büyüsüne kapıldığının vurgusu da yapılmış. Aslında yürümek aynı zamanda hayata karşı bir duruşun, paradigmanın eyleme dönüşmüş hali olarak karşımıza çıkıyor kitapta. “Yürümek, dimdik ölmeye yapılan bir çağrıdır.” Söylemi ile de bunu çok güzel ifade etmiş yazar.


Kitapta beni etkileyen can alıcı söylem de şu oldu:

 “Ben keyfimce yürümeyi, canım istediğinde de durmayı severim. Bana seyyar bir yaşam gerek. Güzel bir havada, güzel bir ülkede telaşa gelmeden yol yürümek ve yürüyüşün sonunda da hoş bir manzarayla karşılaşmak, onca yaşam tarzı arasında zevkime en uygun olanı.”


Buradan da anlaşıldığı ve yazarın da birçok kez dile getirdiği üzere manayı ve derinliği kavram için yürümek tek başına yapılan bir eylemdir sevgili okur. Sence?



Künye

Kitap:           Yürümenin Felsefesi
Yazar:          Frédéric Gros
Baskı Tarihi: Şubat 2017
Sayfa sayısı: 192
Format:        Karton kapak
ISBN:           9786055029647
Kitabın Türü: Felsefe-Düşünce
Çeviri:          Albina Ulutaşlı
Dil:               Türkçe
Ülke:            Türkiye
Yayınevi:      Kolektif Kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.