İskenderiye’ye Gitmeden Önce Okuyun



İstanbul’dan İskenderiye’ye Türk Havayollarının TK696 ve TK688 Seferleri ile ulaşabilirsiniz. İki saat süren yolculuktan sonra Borg Al Arab Uluslararası Havalimanına iniş yapıyorsunuz. Havalimanından taksi, UBER, Careem ve Havataş gibi havalimanı servisi ile İskenderiye’ye ulaşabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine bir saat gibi bir zamanda ulaşıyorsunuz. Oteller İskenderiye’de ucuz sayılmaz, oda fiyatı 100 usd den kapı açıyorlar. Şehir Merkezinde Tolip Hotel tercih edilebilir oteller arasında diyebiliriz. Havalimanına yakın Hilton ve Africana gibi oteller olsa da şehir merkezine servisi yoksa tercih edilme ihtimali düşük çünkü İskenderiye’nin şehir merkezine uzaktalar.

Ne var İskenderiye’de diyorsanız, aslına 1 gün gibi bir sürede hızlı bir tur yapabilirsiniz. Gezginler genelde tam bir günü İskenderiye’de geçirip sonrasında Kahire’ye yolculuk yapmakta. İskenderiye Kahire arası 2,5 saat sürüyor.

Şehir malumunuz üzere ismini Büyük İskender’den almaktadır. Mısır’ın ikinci büyük şehri olup Akdeniz kıyısındaki en büyük şehirdir. Büyük bir limana sahip olan şehir Mısır’ın ve Akdeniz’in ticari kalbidir aynı zamanda.


İskenderiye’de ilk göreceğiniz yer meşhur İskenderiye Kütüphanesi olacaktır. MÖ 3. Yüzyılda inşa edilen kütüphane insanlık tarihinin en önemli eserlerindendir desek sanırım abartmamış oluruz. Denizin kenarına yapılmış bu kütüphane birçok kez restore edilip bugünkü haline 2002 yılında ulaşmıştır. İçinde ayrıca müze de bulunan kütüphanede dünya üzerinde sayılı merkezlerde bulunun Planetaryum da mevcut. Kütüphane için Mısırlıların dışındaki kişiler 70 EGP öderken Planetaryum içinse izleyeceğiniz gösterime göre 30-55 EGP arası ödeme yapmak zorundasınız.


Bir diğer gezip görülecek şehir Kayıtbay Kalesi. Faros Adasına İskenderiye Fenerinin yıkılmasından sonra fenerin sağlam taşları kullanılarak yapılmış -İskenderiye Feneri de zamanında bu adadaymış- büyük bir bahçesi olan bir yer. Kaleye giriş için Mısır Vatandaşları haricindekiler 60 EGP ödemesi gerekmektedir. Ülkedeki müze, kütüphane, kale vs. gibi yerlere girerken yerli ve yabancı ülke vatandaşı şeklinde bir ücret tarifesi mevcut.



Al Montaza Garden, İskenderiye’de bulunan ender kafa dinleyeceğiniz denize nazır kafelerde vakit geçirebileceğiniz çok büyük bir bahçe. İçinde Montaza Sarayı olmasına rağmen kapalı. Restorasyon’ da mı yoksa öyle kapatıyorlar mı bilinmez. İçinde otel de bulunan bu büyük park Mısırlıların ve biz yabancıların hafta sonunda iyi bir vakit geçirmek için ideal bir yer.



Son olarak şehir Merkezinde Stanlay Köprüsü görülecek yerlerden bir tanesi. Şehrin mevcut dokusundan farklı ama eski dokusunu hatırlatan bir yapı olarak karşımıza çıkmakta bu köprü. Ayrıca Fransız Bahçesi ve Bilinmeyen Deniz Asker Anıtı da görülmeye değer. Fakat etrafı binanlar ile öyle doldurulmuş ki dikkat etmezseniz fark etmezsiniz bile. Tabi bir de kalabalık cabası bu bölgede.


İskenderiye kütüphanesine gittiğinizde şehrin eski fotoğraflarını göreceksiniz. Lütfen dikkatlice bakın ve sonrasında gezdiğinizde şehrin o yıllardan bu zamana kadar nasıl bir tahribata uğramış olduğunu anlayacaksınız. İskenderiye çok güzel bir kent fakat çok bakımsız. Bu şehir için yaşayan tarih dersek daha doğru olacaktır fakat çarpık ve bilinçsiz kentleşme, yaşanan sorunlar binlerce yıldır tarihe tanıklık etmiş şehri yormuş. Bu şehrin en güzel yanı da Kornişi, biraz Alsancak’ı hatırlatsa da bize kendinizi 90’lı yılların Türkiye’sinde buluveriyorsunuz. Hadi bir gidin de görüverin gari.

Post a Comment

2 yorum:

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.