Tarihi bir mekânda hem pasta, şekerleme, tatlı ve börek çeşitleri ile hem de poğaça ve simit çeşitlerini zevk alarak ve huzurlu bir şekilde yemek ister misiniz? İstersiniz diye düşünüyor ve hemen bu mekânı anlatmaya başlıyorum :))
Mekânımız Bahçekapı Eminönü’nde Hamidiye Caddesinde 1864 yılında faaliyete geçmiş, 146 yıllık bir şekerlemeci, Hafız Mustafa Şekerlemeleri. Yani bugünkü adıyla pastane. Açıldığından beri aynı binada hizmet veriyor. Dükkânı şimdilerde aileden yöneten kimse kalmamış. Birkaç kez el değiştirmiş olmasına rağmen, bugünkü işletmecileri dükkânın tarihi dokusunu muhafaza ederek, şekerlemeye olan hissiyatlarını gözler önüne sermekteler.
Çok samimi ve sıcak bir ortamı var doğrusu. Çalışanlarından (sarışın bayan) çok samimi bir üslupla sizleri karşılıyor :)) Öyle çok da büyük bir dükkân değil aslında, iki kattan müteşekkil. İlk katı çinilerle ve ahşap motiflerle donatılmış. Kasanın hemen üstünde çerçevelenmiş Hafız Mustafa’nın fotoğrafı ve beraberinde dünyanın bazı bölgelerinden kazandığı madalyaları mevcut. Dükkânda Anadolu’nun birçok bölgesinde yapılan tatları bulmanız mümkün. Türk lokumun envai çeşitlerinden tutunda tereyağlı baklavalara, akide şekerlerine kadar her türlü şekerleme mevcut. Aynı zamanda Kastamonu Çekme Helvası, Hatay yöresine özgü Süt Cevizi Tatlısı, Şatok Reçeli, Hatay Patlıcan Ceviz Dolma, Tekirdağ Peynir Helvası, Edirne Kavala Kurabiyesi, Afyon Camız Kaymağı, Çikolatalı Datça Nur Bademi, Ayva Tatlısı gibi yöresel tatları da sizlere sunmaktan geri kalmamış.
Hafız Mustafa |
Dükkânın ikinci katını ise yedi sekiz masa fethetmiş. :)) Pencere kenarına konmuş menekşe çiçekleri ayrı bir hava katmış dükkâna. Yerden yükselen pencerelere sahip olan dükkân Hamidiye Caddesi’nin tatlı telaşını masanıza ortak ediyor. Her şeyden öte sıcak bir ortamda olmanın huzurunu tattırıyor, en azından bana öyle geldi : )) Turistlerinde uğrak yeri olmuş, her uğradığımda mutlaka birkaç turist oluyor bu hoş ortamda. Bu durum size, yurtdışında tarihi bir mekâna konuk olduğunuz hissini veriyor desem yeridir. Servis yapılan tabaklarda Osmanlıca ile yazılmış İstanbul yazısı hoş bir görüntü oluşturuyor. (Biz tarih kokuyoruz anlayın der gibi : ))
Gelelim fiyatlaraaa! Fiyatlar öyle abartılı değil, gayette normal seyrinde ilerliyor :)) Pastalar 4-5 lira arasında. Porsiyon böreklerde -su böreği dâhil- yine aynı fiyat. Aslında İstanbul’da orta halli bir pastane ile aynı fiyatlara sahip diyebiliriz. Tatlılar da, şekerlemeler de pahalı değil. Gidilip görülmesi, havasından teneffüs edilmesi gereken yerlerden biri olduğunu düşünmekteyim :))
Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında en popüler mekânlarından olan Hafız Mustafa Şekerlemecisi, dile gelse kim bilir neler anlatacaktır bizlere. Orada biraz vakit geçirmek, şöyle kahvenizi yudumlarken Osmanlı’nın son zamanlarındaki Hamidiye Caddesini tasavvur etmek insanın ruhuna herhalde ayrı bir tat katacaktır. Hadi! Hemen Hafız Mustafa Şekerlemelerine doğru yola çıkın, hemen çıkmasanız da ajandanıza not edin. Tarihe olan yolculuğunuzda beni de çağırmayı unutmayın :))
Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Ellerine sağlık Mustafa çok hoş ,samimi ve sıcak bir yazı olmuş .Bu kadar çeşit tatlı ismini hangi ara öğrendin demeden de edemeyeceğim hani :) Bir ara Hafız Mustafa'dan komisyon aldığını bile düşünüyordum zor tuttum kendimi :)
YanıtlaSilTekrar gidebilmek dileğiyle ...
Teşekkür ederim. Öğrendim işte bir yerlerden :)) Komisyon değilde,ilham aldığım söylenebilir, o hoş mekandan. Ara ara uğramak gerekir :))
YanıtlaSilgitmeli diye not ediyorum sayende bu güzel tarih kokan mekanı: )ellerine,gözlemlerine,kalemine sağlık: )
YanıtlaSilinsana kendini oradaymış gibi hissettiren samimi bir yazı olmuş .kalemine ve yüreğine sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
SilAbi bunun karşısında 1777 yılında kurulan Ali Muhiddin Hacı Bekir var o varken bunu nasıl buldun:)
YanıtlaSilOraya herkes bildiğinden yazmak istemedim, bir daha ki sefere orayı da yazarım :)
Sil