Dans la Maison – Başka Bir Hayat



Bir Fransız yapımı bir film olan Dans la Maison bir lise öğrencisinin Edebiyat Hocasına yazdığı mektupla gelişen olayları ele alıyor. Öyle filmin konusu şu, şöyle oluyor, şunu yapıyorlar diye anlatmayacağım. Zaten açıp filmi izlemek daha mantıklı bir durum olur. Burada filmden yaptığım çıkarımdan bahsedeceğim. Filmlerin verdiği mesajlar bazı durumları kavrayışta birey için daha etkili olabiliyor.

Lise Öğrencisi Claude’nin Edebiyat Hocası Germain’e yazdığı bu mektup edebiyat hocasının hayatını esir alıyor adeta. Bir rutinin parçası olan Germain Claude’nin yazdığı hikâyeden etkileniyor hatta öyle bu hikâye onu içinden çıkılması daha zor durumlara sürüklüyor. İyi bir yazar olmak bunu başaramayan bir öğretmenin yitik hayali iken bu hayali öğrencisinde yaşatabilmenin arzusu ile hikâyenin tutsağı haline gelen bir film Başka Bir Hayat. İnsanın arzuları peşinde koşarken her şeyi ve herkesi ihmal edişi ve doğru olmayan, ahlaki yozlaşmayı normalleştiren davranışların savunucusuna ve koruyucusuna dönüşmesinin en güzel öğreneği olarak karşımıza çıkıyor Germain. Merak, istek ve gerçekleştirilmemiş hayal kombinasyonunda öğrencisi Claude’nin yazılarına devam etmesi için sonu hüsranla tamamlanacak her hamleyi yapan bir öğretmenin tutumunu ve yok oluşunun projeksiyonu olarak izleyicinin karşısına çıkan bir film.

Filmin bir anlatıcısının oluşu ve karakterlerin dışında bir arka sesin varlığı izleyiciyi tutkulu bir şekilde filme bağlayan unsurlardan bir tanesi. İzleyici de merakla Claude’nin mektuplarını beklemekte olup arkası yarın kuşağı gibi: “Acaba şimdi ne olacak?” dürtüsü ile filmi soluksuz izliyor. Filme abartıdan kaçılmış ve olduğu gibi yalın anlatılmaya çalışılmış. Bazı sahneler sanki yazılan mektupların birer provası gibi izleyiciye sunulmuş. Diğer bir detay filmdeki her bir karakter yaptığı işin yoksunluğunu hayatında yaşamaktadır. Yönetmen ve Senarist François Ozon belki de izleyiciye bu tezatlıklarla ciddi bir silkinme mesajı içindedir. Arayış içinde olanların aslında kendi yaşantılarındaki durumlarının tam zıttı olanlar ile meşgul olması da ayrı bir ironi.

Claude’nin özlemini kurduğu hayatı öncesinde gözlemleyerek daha doğru bir ifadeyle röntgenleyerek ulaşma çabası da filmin tamamında özel hayatın daha çok merak uyandırdığı gerçeği ile karşımıza çıkıyor. Hatta Claude’nin arkadaşı Rapha’nın evinde annesine ait olan röntgen filmini çekmeceleri karıştırırken bulması da Yönetmenin izleyiciye röntgenciliğin hayatın her anında olduğunu ifadesi olarak karşımıza çıkıyor.

İzlenesi bir Fransız filmi Dans la Maison, büyük kahramanlıkların olmadığı ama yeterli dozda oyunculuk ve senaryosu olan bir film. Ve son sahne her ne olursa olsun herkesin bir hikâyesi vardır fakat bu herkese göre farklıdır.

İyi Seyirler…

Künye:

Yönetmen     :François Ozon
Senaryo       :François Ozon
Eser             :Juan Mayorga
Vizyona Tarihi:24 Mayıs 2013
Süre             :105 dk
Ülke              :Fransa
Oyuncular     :Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Diana Stewart, Yolande Moreau, Denis Ménochet


Post a Comment

2 yorum:

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.