Kürk Mantolu Madonna



“Tesadüf seni önüme çıkarmasaydı, gene aynı şekilde, fakat her şeyden habersiz, yaşayıp gidecektim. Sen bana, dünyada başka türlü bir hayatın da mevcut olduğunu, benim bir de ruhum bulunduğunu öğrettin.

Sabahattin Ali’nin kaleme aldığı, tek bir solukta okunabilecek romandan çok belki de uzun öykü diye adlandırabileceğimiz okuyanı içine çeken, sarıp sarmalayan ve sonunda sarsan bir eser Kürk Mantolu Madonna.

          Romanın başkahramanı Raif Efendinin gençlik yıllarında babasının sabun fabrikası için bir nevi staja gittiği Almanya’da bir sergide etkilendiği kadın portresi ile başlayan ve sonrasında o kadının bir hayal olmadığını anlayıp onu bulan ve onunla yaşadığı kısa ama bir o kadarda tutkulu yaşantısına konuk oluyoruz. Okurken sonunu merak edip aynı zamanda bitmesini de istemediğiniz bir serüven olarak karşımıza çıkıyor Kürk Mantolu Madonna yani namı değer Maria Puder.

          Öyle bir roman ki okuduğunuzda tesirinden kolay kurtulamayacaksınız. Belki de Türk Hikâyeciliğinin en sağlam karakterini oluşturmuştu Sabahattin Ali bu hikâyesinde. Hikâyeyi okumaya başladığımda yazarın Raif efendiyi tanımlarken: sıradan, sokakta gördüğünüz onlarca insandan bir tanesi. Bazen bu insanların neden yaşadığının anlamını bile sorguluyorum fakat Raif Efendide başka bir şey vardı beni etkileyen, diyerek bahsediyordu. Açıkçası ilk başlarda sıradan bir hikâye olduğunu düşünmüş ve etkisiz bir konunun anlatıldığına kani olmuştum. Lakin kitabı okudukça aslında beni içine çeken şey, sanki olay örgüsünün içinde sessiz ve sedasız bir şekilde benimde yaşıyor olmamdı. Hikâyede tasvirin çok kuvvetli oluşu sanki bir film izliyormuş hissiyatını size veriyor. Aslında üzerine söylenecek çok söz var ama hani bazı anlar vardır ya sözlerden çok duygular durumu daha iyi ifade eder işte bu hikâyede tam olarak öyle. Okuduktan sonra hikâyeden bir alıntı yapmak isteseniz tüm kitabı tek bir alıntı olarak almanız gerekir. Ne siz kitaptan ne Raif Efendi Maria’dan ne de yazar bizden kopabiliyor bu hikâyede. Ve Sabahattin Ali eserinin ana fikrini aşağıdaki satırlar ile ifade ediyor:

”Dünya’nın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahlûku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”


Künye:
Adı               :Kürk Mantolu Madonna
Yazar           :Sabahattin Ali
Baskı Tarihi  :Ocak 2019
Sayfa Sayısı :163
ISBN            :9789753638027
Kitabın Türü  :Edebiyat, Roman
Dil                :Türkçe
Ülke             :Türkiye
Yayınevi       :Yapı Kredi Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.