Bosna Gezisinden Önce Okuyun


Gezi Notları
Saray Bosna /Sarajevo
Gezi süresince Saraybosna’da konaklamış olmamız Bosna’yı merkezinden tanıma noktasında oldukça faydalı oldu. Savaş öncesi olduğu gibi savaş sonrasında da Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar bir arada yaşıyorlar. Kültürler iç içe geçmiş ve savaşın etkisi biraz olsun azalmış. Bosnalı Müslümanların kimliklerini sağlamlaştırması açısından savaş etkili olmuş diyebiliriz. Ayrıca Bosnalılar arasında Avrupalılaşma temayülü oldukça yüksek.
For English

Saraybosna’da aynı zamanda I. Dünya Savaşının başlamasına sebep olan, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahdı Franz Ferdinand’ın 28 Haziran 1914 günü bir Sırp Milliyetçisi olan “Princip” tarafından öldürüldüğü köprüde mevcut.
Bosna’da Türklere karşı müspet yönde aşırı bir ilgi mevcut. Girdiğiniz dükkânların birçoğunda, camilerde ve sokaklarda Türk bayrakları görüyorsunuz. Önemli noktalarda Türkiye Ziraat Bankası şubeler açmış, sokaklarda yürürken Bosna üzerinde egemen bir gücünde Türkiye olduğunun farkına varıyorsunuz. Yaşam kalitesi Bosna’da iyi yakın diyebiliriz. Para birimi Konvertibıl Mark. Yaklaşık olarak 1KM=1.25TL. Yani Bosna’nın parası Türk Lirasından değerli. Fakat yaşam standardı Türkiye’den daha ucuz.
 
Cevapcici
Boşnak Böreği
Bosna’nın yerel yemekleri ve kahvesi de oldukça güzel. Hem ucuz hem güzel, eee daha ne olsun :) Boşnak Böreği, Çevacici’si (belki yanlış yazmışımdır :)) Kuzu çevirmeleri harikulade. Saray Bosna’da Türklerin en çok takıldığı yer Baş Çarşı içinde “Morica Han”. Akşam vakitlerin en çok vakit geçirdiğimiz yer burasıydı. Bosna’ya gidip de Boşnak kahvesi içmeden olmaz, hatta alıp yanınızda getirmeniz de gerekir ;) Kahveleri kendine has cezvelerinde getirmeleri de oldukça hoş bir anı bırakıyor zihninizde. Şayet Bosna’dan hediye olarak ne alabilirim diyorsanız bir kahve takımı alın derim.

Saray Bosna'nın İstiklali
Gezimiz esnasında Yunus Emre Kültür Merkezi’ni de ziyaret ettik. Türkçe eğitimlerin verildiği Yunus Emre Vakfına ait olan bu yerin Dış İlişkiler Bakanımız Ahmet Davutoğle ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün girişimleri ile kurulduğunu öğreniyoruz. Aynı zamanda Saray Bosna’da Türkiye’deki yardım kuruluşları ile ilişkide bulunan partner kuruluşlarda mevcut, İstanbul Kültür Merkezi’de bunlardan bir tanesi.
Saray Bosna savaş esnasında şehit düşmüş vatandaşlarını ve Efsanevi liderleri Aliya İzzetbegoviç’in mezarının da bulunduğu şehitliğe sahip. Orası sanki bir mezarlık değil, vakit geçirilebilecek harikulade bir bahçeyi andırıyor.  Belki de bu şehitliğin bu kadar güzel olmasını Aliya’nın şu sözleri ifade etmiş olabilir:

Aliya İzzetbegoviç'in Kabri (Şehitlik)
"Ben bir Müslümanım ve öyle kalacağım. Kendimi dünyadaki İslam davasının bir neferi olarak telakki ediyorum ve son günüme kadar da böyle hissedeceğim. Çünkü İslam benim için güzel ve asil olan her şeyin diğer adı; dünyadaki Müslüman halklar için daha iyi bir gelecek vaadinin ya da umudunun, onlar için onurlu ve özgür bir hayatın, kısacası benim inancıma göre uğrunda yaşamaya değer olan her şeyin adıdır.”
Mostar (Don’t Forget 93)

Yüreği yaralı bir şehirdir Mostar. 1993 yılı Kasım ayının son günlerine girildiğinde Hırvat topçu ateşlerine maruz kalan Mostar daha fazla dayanamayıp Neretva Nehrinin sularını kendini bırakmış. Yıllar sonra TİKA, UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle Prens Charles tarafından açılan köprünün üzerine ve tüm dünyaya “Don’t Forget 93” yani “93’ü Unutma!” söylemini kazımıştır.

Mostar'dan Atlayan Bir Genç
Mostar, Hırvatların Müslümanlardan daha fazla olduğu bir şehir. Şehrin siluetine Osmanlı mimarisi hâkim; fakat yaşam tarzı Müslümanlıktan öte. Mostar’ın yanı sıra bir de Küçük Mostar diye bir köprüsü mevcut. Mostar köprüsünden Neretva nehrine atlamakta erkelerin cesaret göstergesi olarak adlandırılıyor. Ayrıca para ile de Mostar’dan atlayan kişilerde mevcut. Gezimizde de Mostar’dan atlayan bir kişiyi görmüş olduk. 

Mostar Bosna Savaşı’nın sembolü konumda. Bugün herhangi birine Bosna Savaşını sorduğumuzda aklına ilk gelen yer Srebrenitza ve Mostar oluyor. Bu şehir turizm şehri haline gelmiş. Türklerden sonra bölgeyi en çok ziyaret edenler arasında İtalyanların olduğunu rehberlerimizden öğreniyoruz. Mostar Bosna Savaşını en derinden hissetmiş bir şehir.
Sarı Saltuk Blagay Tekkesi
Mostar şehrinin sınırları içerisinde kalan Blagay’da Osmanlı’dan kalma Sarı Saltuk Blagay Tekkesi mevcut. Tekkenin kurulduğu yer oldukça farklı. Bu kısmı çok sözle anlatmayıp fotoğrafını koyarak kelimelerin ifade edemediğini bir kareyle anlamanızı bekliyorum.

Bu bölge muhteşem bir doğa harikası. Kaynak suyuna ayaklarınızı sokup çıkarmanız bir oluyor. (Yahu nasılda sızlıyor ayaklarınız :)) Nehrin üzerine ahşap yaya köprüleri kurulurken etrafına da lokantalar açılmış. Burada çok güzel balıkları nam nam nam yeme fırsatını buluyorsunuz :) Hediyelik eşyalar satan portatif dükkanlarda cabası.
Lezzetli Balıklar :)
Vezirler Şehri Travnik

Travnik Bosna Hersek’in Müslüman nüfusun en fazla olduğu şehirlerden bir tanesi. Osmanlı’nın en çok vezir çıkardığı şehirlerin başında yer alıyor. Doğa harikası bir şehir Travnik. İçinde bir de Travnik Kalesi mevcut. Burada da Türklere karşı hayranlık potansiyeli oldukça yüksek :)
Travnik Kalesinden Şehir Görünümü
Travnik’te Osmanlı mimarisi olan Süleymaniye Camii mevcut. Toplantımızı bu caminin içinde yaptık ve şehri iki grup halinde dolaştık. Travnik şehrini kelimelerle ifade etmek oldukça zor. Harikulade bir yapısı var. Şehir aynı zamanda bünyesinde İbrahim Paşa Medresesi’ni de barındırıyor. Yaklaşık olarak 500 yıllık bir medrese olan bu yer, günümüzde halen varlığını ve eğitimlerini sürdürmektedir. Osmanlı bugün belki vezir yetiştiremiyor; ama Türkiye’yi seven bir kesimin bu medreselerde yetiştirildiğini düşünmekteyim.

501. Ayvaz Dede Kutlamaları

Ayvaz Dede kutlamaları hakkında birçok bilgi mevcut, fakat ben bizi en çok ilgilendiren kısmını belirteceğim. Ayvaz Dede kutlamaları Boşnakların, Bosna-Hersek'in Türkler tarafından fethini kutladıkları şenliktir. Yugoslavya döneminde (savaş yılları) yapılamayan kutlamalar 501 yıldan beri gerçekleştirilmektedir. Kutlama Ayvaz Dede ismindeki bir Horasan erinin kabul olunan bir yağmur duası ertesinde kutlanmaya başlamıştır.
Ayvaz Dede Yaylasına Çıkarken
Ayvaz Dede yaylasına çıkmak için 8 kilometrelik bir yolu yürüyerek çıkmanız gerekiyor. Meşakkatli bir yürüyüşün ardından Ayvaz Dede Yaylasına ulaşıyorsunuz. Gördüğünüz manzara karşısında “bu kadar yürümemize değer” der gibi soluklanıyorsunuz. Zirveye yaklaştığımızda bizi zorlayan yolun haricinde bir de TİKA’nın yapmış olduğu patika yollardı. Keşke daha iyi yapılsaydı çok daha güzel olurdu diyoruz bu yolları görünce. İnsanlara hizmet için yapılmış bu yollara koyulan taşlar, ziyartçilerin ayaklarını rahatsız etmekte. Ümit ediyorum bu kısımlar düzeltilecektir.
501. Ayvaz Dede'ye Hoş Geldiniz
Bu yıl Ayvaz Dede kutlamalarının 501.’si düzenlenmekteydi. Kutlamalara Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç de katıldı. Aynı zamanda Saray Bosna’nın kardeş şehri Bursa Büyükşehir Belediyesi de kutlamalardaki yerini almıştı. Kutlamaların temel amacı duaların edilmesi ve şükürlerin ifade edilmesi şeklinde gerçekleşiyor. İlk başlarda Kur’an-ı Kerim okunurken, sonrasında ilahiler söyleniyor ve dualar edilip, binlerce insanın yaylada öğle namazını kılması ile Ayvaz Dede kutlamaları son buluyor. Namazdan sonra her şehre ait atlı süvariler geçiş yapıyor, tıpkı Osmanlı’daki geçiş merasimleri gibi.
Ayvaz Dede Yaylası
Kutlamaların ardından otobüsümüze doğru yol alıyoruz. Binlerce insanın katıldığı bu kutlama güzel hatıraların insanın hafızasında yer etmesini sağlıyor. Yaylaya iniş ve çıkış yolu da bir o kadar güzel. Önce asfalt yolda, sonra toprak yoldan, sonrada orman yolundan yürüyüşe devam ediyorsunuz. Şayet yolunuz Bosna’ya düşerse, “bir gezi de Bosna’ya biz yapalım” derseniz, gezinizin Ayvaz Dede Kutlamalarına denk gelmesi gezinize harikulade bir hava katacaktır.

 Ayvaz Dede Yaylasından güzel hatıralarla ile Saray Bosna’ya, Gazi Hüsrev Bey Medresesine dönüşümüz başlamış oldu…

Hayat Kurtaran Tünel

Hayat Kurtarn Tünel Bu Evin İçinden Geçiyor









Kahraman Şüde Teyze
Bosna Savaşının kaderini belirleyen durumlardan bir tanesi de “Hayat Kurtaran Tünel” olarak adlandırılıyor. Bu tünel savaş zamanında Bosna Halkının “Özgür Bosna” diye tabir edilen bölgeden Saray Bosna Havalimanın diğer tarafında kalan Boşnakların yaşadığı bölgeye geçiş olarak kullanılmaktadır. Bu tünel bir savaş kahramanı Teyze’nin evinin içinden geçmektedir. Şu anda bu teyze geçimini bu tünele gelip orada satılan eşyaların ücretleri ile sağlamaktadır. Tüneli ziyaret edenlerin arasında dünyaca ünlü sanatçılarda var. Şu anda tünelin yalnızca belli bir mesafesi açık diğer tarafını kapatmışlar. Sembolize edilmiş tünelden çıktıktan sonra Bosna Savaşına ait video görüntülerinden oluşan kısa bir belgesel izliyorsunuz. Tünelin içinde bulunduğu ev savaşın tüm izlerini bünyesinde barındırıyor. 

Bosna Milli Parkı 

Aslında Bosna’da adı milli park diye geçen bir yer yok. Ama oradaki parka giden Türkler o parkın adını böyle kullanmışlar. (Orijinal adı: Vrelo Bosna) Dinlendirici bir yapısı var bu parkın. ( Hangi park insanı rahatlatmaz ki zaten dediğinizi duyar gibiyim :)) Bu parka isterseniz Saray Bosna içinden geçen tramvaylara binip sonrasında dört kilometrelik etrafı ağaçlarla kaplanmış, Microsoft XP serisinde bulunan herkesin bildiği yeşil yolu tercih edersiniz, isterseniz de otobüsle gidersiniz. Seçim Sizin doğrusu :) Tramvaylar halen savaş zamanında kalma. Size önerim o tramvaylara binmeniz, bu sayede Sırp keskin nişancılarının Boşnak halkı o tramvayların içinde nasıl vurduklarını daha net bir şekilde anlayabilirsiniz. Bir şeyleri çok net anlamak için, o olaya tanıklık etmiş olan her şeye dokunmak işinizi kolaylaştıracaktır. 

Vrelo Bosna'dan Bir Görünüm
Parka gelecek olursak; içinde havuzların bulunduğu, Saray Bosna’nın içinden geçen nehrin kaynağının olduğu, kuğuları, ördekleri ve temiz havası ile görülmeye değer bir yer. Gidip de görmemezlik etmeyin.

Bosna Hersek

Avrupa’nın orta yerinde soykırıma maruz kalmış bir ülke. Yaşadığı zorlukları atlatmaya çalışıyor. Dün düşman olduğu insanlarla bir arada yaşamaya mecbur. Yarına umutla bakan bir halkı var. Ümit ediyorum ki yarınları daha parlak olur. Şayet kendinize bir ikici memleket arıyorsanız Bosna Hersek’i seçebilirsiniz. Gidip görün derim, bir İstanbul aşığı olan ben, ilk defa İstanbul’un dışında bir şehirde yaşamayı istedim, orası Saray Bosna’dır.

Baş Çarşı ve Bosna Sebili




Post a Comment

172 yorum:

  1. Balkanlar çok sevdiğim bir coğrafyadır özellikle hırvatistan, tarih ve doğanın mükemmel buluşması diyorum orası için

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yer .en kısa zamanda gidebilmek dileğiyle..

    YanıtlaSil
  3. Tekrar tekrar gitme arzusu her Bosna denildiğinde yenileniyor

    YanıtlaSil
  4. selamun aleykum şuan italyadayım ve ayıladığınız bu güzel yazıdan da destek bularak bosnaya gitmeyi çok istiyorum yardımcı olur musunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam, Acaba hangi konuda nasıl bir yardım istiyorsunuz?

      Sil
    2. merhaba ben Akdeniz Üniversitesinde okuyorum ve Antalya lıyım. ben ve iki arkadaşım bir eğitim programı ile 5 aylık Mostar da eğitim görmeye (Jemal B. üniversitesinde) hak kazandık.ekim gibi orada olacağız. merak ediyorum Antalya lıyım ve bu süre zarfında Bosnanın iklimine ayak uydurabilir miyim? nereleri gezmeliyiz ? konuşma dili hangisi yoğunlukta? para birimi nedir? saraybosna ile mostarın arasında ulaşım mesafesi ne kadar ve kaç saatlik?

      Sil
    3. Merhaba,

      Bosna'da genelde karasal bir iklim mevcut ama güneye doğru akdeniz iklimi görülüyor. Antalya gibi olacağını çok sanmıyorum, daha kalın elbiseler götürün. Bosna Hersek'te gezilebilecek yerleri yazımda belirttim, zaten orada kaldıkça daha farklı yerleri siz de keşfedersiniz. Bir Balkan Turu bile yapabilirsiniz. Konuşma dile Boşnakça, Türkiye gibi halk çok fazla İngilizce bilmiyor. Hırvatlar'da yoğun bir şekilde Mostar'da yaşamaktadır. Türkçe bilenlere de rastlamanız sizi şaşırtmasın. Para birimi Konvertibıl Mark (Kayem'de deniliyor). Saray Bosna ile Mostar arası 2 saate yakın sürer, 125-150 Km civarında. Harikulade bir yolculuk yaparsınız, şayet hususi arabanız varsa. Yolculuk boyunca mükemmel doğa harikaları var. Arabanın içindeyken bile fotoğraf çekme dürtüsüne engel olamayacaksınız :) Yol boyunca kuzu çevirmesi yapan restorantlar mevcut. Hem dinlenirsiniz hem de Bosna çok sık göreceğiniz kuzu çevirmelerinden tadarsınız. Yaz ile kış muhakkak farkedecektir. Ben yaz aylarından bir tablo çizdim sizin için. Bosna'da yaşadığınıza hiç pişman olmayacaksınız. Büyük Mostar'ın yanında küçük mostar'ı da görürsünzü, kim bilir belki de Neretva'nın serin sularında yüzme fırsatını bile yakalarsınız. İyi Günler geçirmeniz ümidiye.

      Mustafa Diyor Ki

      Sil
  5. Bu çarşamba Bosnadayım. Para olarak ne götürmeliyim acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farketmez, Bosna'daki Ziraat Bankası'nda istediğiniz parayı Bosna parasına çevirebilirsiniz.

      Sil
    2. Bosna hersekte pasaport gerekli türkiyedeyim ama pasaportum yok cevap bekliyorum

      Sil
    3. Evet pasaport gereklidir, pasaportsuz ülkeye giremezsiniz.

      Sil
  6. Yazılarınız müthiş :) peki bosna'dan sonra macaristana\hırvatistan geçebilirmiyiz¿

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Dubrovnik vizesiz, ama Hırvatistan için sanırım vize almanız gerekiyor.

      Sil
  7. merabalar Mustafa bey ben Osmaniyeden Muhammet Faruk Ozan .uzun zamandır Bosna-Hersek hakkında bilgi edınmeye calısıyorum bazı ınternet adreslerınden forum sıtelerınden vıdeo sıtelerınden az cok bılgı edındım kısmet olursa bu yaz ramazan ayında bizde ailece annem babam ben gidip gorecez.eğer kısmet olursa Osmanıyedekı evımızı arabamızı satıp oraya yerlesmeyı dusunuyoruz Türk kulturune Müslüman kültürüne en yakın bölge ınsanlarıda cok sıcak kanlı arastırdıgım kadarıyla fakat suan iş konusunda tereddurtlerımız var ne yapabılırız dıye onuda yazın gıdınce ınsallah kararlastıracaz kardesım gidip gören biri olarak bana tavsiyelerın neler senın son yazdıklarınıda okudum gercekten bıkere daha emın oldum gıtmek ıcın oraya gıdınce bı surelıgıne bıze yardımcı olabılecek temız Türk aılelerı bulabılırmıyız veya gercekten yerlesmeyı tavsıye edermısın bıraz detaylı bılgı verırsenız sevınırım saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ergun Bey,

      Öncelikle gemileri yakıp başka bir ülkeye taşınmak biraz or olsa gerek. Her ne kadar iyi insanlar olsalarda kültür ve yaşam tarzı açısından bizden farklılıklar var. Bu süreç iyi atlatılmalı. Bosna ekonomik olarak ülkemizden daha ucuz, parası değer olarak TL'den fazla olmasına rağmen yaşam biraz daha ucuz. Et oldukça ucuz. Her yerde kuzu çevirmleri görebilirsiniz :) ülkemizdeki dönerciler gibi. Orada Türk ailelelr var. Özellikle Saraybosna Üniversitesi'nde okuyan bir çok Türk Öğrenci mevcut. Yardımcı olabilirler belki. İş konusunda neler yapabilirsiniz bu konuda çok fazla bilgiye vakıf değilim. Yine de gitmeden önce bir daha düşünün derim. Hayırlı Günler.

      Sil
    2. 18 sinde balkan turuna gideceğim ekstra turlar çok pahalı kendi sartlarimla travik bosna savaş tuneline gidebilirmiyim kaç lira olur bilgilendirirseniz çok sevinirim

      Sil
    3. Saadet Hanım,

      Tüm saydığınız yerlere gidebilirsiniz. Araba kiralayabilir veyahut arabalı rehber ile seyahat edebilirsiniz. Travnik için araba kiralarsanız 70-80 Euro günlük en az olur. Umut Tüneli 30 KM yanlış hatırlamıyorsam.

      Sil
  8. Merhaba mustafa bey,
    28.07.2014 tarihinde bayramın başlangıç günü arabamızla balkan turu yapmak istiyoruz ailecek.6-7 günlük bir tur olucak.arabayla direk ohride gidip 1 gün kalmak istiyoruz sonra bosna mostar dubrovnik vb.
    Size birkaç sorum olucak müsaade ederseniz,
    Shengen vizesi almam gerekecek heraldeyunanistandandan geçeceğim için,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Erçin Bey,
      Umarım iyisinizdir.Yunanistan için hizmet pasaportunuz varsa transit geçiş için vize almanıza gerek yok. Şayet hizmet pasaportunuz yoksa Schengen vizesi almanız gerekecek. Balkanlar için vize gerekli değil. Benim önerim uçakla Ohri'ye veya Üsküp'e gidip oradan araba kiralayıp gezmeniz yönünde olacaktır. Vize için ödeyeceğiniz ücreti ve yakacağınız benzin ile pekala araba kiralayıp uçak ile seyahat yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Balkanlar'da farklı ülkelerde kiralanan arabaları en son gittiğiniz ülkeye bırakabiliyorsunuz diye biliyorum.Sanırım yolculuğunuz sırasında Sırbistan'a uğrama ihtimaliniz olabilir, dikkatli olmanızda fayda var bazıları pek hoşgörülü olmuyormuş. Güzel bir tatil geçirmeniz ümidiyle hayırlı yolculuklar

      Sil
  9. merhaba. Önümüzdeki hafta eşimle birlikte Bosna ya gidicez. Fakat tur la değil de kendimiz gezmeyi tercih ettik. ( fiyat olarak daha uyguna geldiği için) o yüzden aklıma takılanlar var. Gezilmesi gereken yerlere ulaşım var mı? (Yazınızda Türkiye'den daha ucuz demişsiniz) ulaşım yemek ucuz mu? kısacası kendimiz gezebiliriz kararını aldığımıza pişman olur muyuz :) yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Hilal Hanım,
      Tur ile gitmenin en büyük avantajı gideceğiniz her yere kafanız rahat bir şekilde seyahat etme fırsatının olmasıdır. Yalnızca gezip göreceğiniz yerlerin tadını çıkarırsınız. Tabi tur program dışına çıkmaz bu da dezavantajıdır. Kendi başınıza gitmek demek, araba kiralamanız şart olacaktır, hem yol hesaplamaları, kalacak yer ayarlama ve bir de güneli yer bulma vs. gibi olayları Sizin ayarlamanız gerekecek. Bu durum bazen geziden kopmanıza sebep olabilir, sıkılmışlık hissi uyandırabilir. Ama biz macerayı severiz diyorsanız kendinizin gitmesi daha ekonomik olabilir. (Önceden kalacak yerleri ayarlamanız koşulu ile) Bosna'nın parası değer olarak TL'den değerli lakin hayat TL'den daha ucuz. Mükellef bir yemek için TR'den 2/3 daha az fiyat ödersiniz. Ulaşım noktasında bir bilgim yok. Ama araba kiralama günlük 90-110 TL arası bir ücret tutacaktır. Tavsiyem ekonomik olarak gücünüz yetiyorsa ve gerçekten Bosna Hersek'in gidip görülecek yerlerini kafamız rahat gezmek istiyorum diyorsanız Tur ile gidiniz. Güzel bir seyahat geçirmenizi ümit ederim. Allah yardımcınız olsun.

      Sil
    2. Avas tv de ailem belgeselde osmanlının ilk küçük cami küçük minaresi var ağaçta orasına nasıl gidilir hiç bir turda girmedim ben bütün köyleri gezmek istiyorum onu nasıl yapa bilirim tür varmı yazarsanız sevinirim bosnalı baba izlata bu kadar yeter

      Sil
    3. Saraybosna şehir merkezinde tur şirketleri var onlar ile görüşebilirsiniz.
      İyi Seyahatler

      Sil
  10. Çok teşekkür ederim. Umarım pişman olmadan gezeriz :) Hayırlı günler

    YanıtlaSil
  11. bosna hersek turuna yazildim.ancak 1 ay once sel olmus.mantikli mi selden sonra gezi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sel sonrası durum nedir bilemiyorum. Şu siteden belki güncel bilgilere ulaşabilirsiniz: http://www.tbhkdf.org/

      Sil
  12. Merhaba Hocam. 29 Temmuz -01 Ağustos tarihlerinde bosnada olmayı planlıyorum. Birkaç soru sormam mümkünmüdür. İyi günler dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hasan Ali Bey,

      Elbette mümkündür, bilebildiğim kadarıyla cevaplamak isterim.

      Sil
  13. Teşekkür ederim öcelikle. Ben Ziraat Bankasından para çekme kısmını sormak istiyorum. Benim Ziraatten hesabım yok örneğin İş bankası kartımı kullanarak para çekme işini halledebilir miyim? Ben açıkcası birçok işimi kredi kartıyla halletmek istiyorum ama acil birşey olursa diye merak ettim.

    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş Bankası kartınızla Ziraat Bankasından para çekebilir misiniz bilemiyorum. Fakat western Union kullanan bankalardan para transferi yapabilirsiniz. Rica ederim, iyi tatiller

      Sil
  14. Gökhan yılmaz27 Temmuz 2014 14:16

    Merhaba forum'da yenıbosnada okudugunuzu gordum sormak ıstedıgım bırkac sey olacak cevaplarsanız memnun olurum. İst üniv. 2 yıllık elektronik teknolojisi mezunuyum. Elektrik - elektronik mühendisliği var ise okumak istiyorum yeni bosna'da ancak yıllık maliyeti nedir elektronik mühendıslıgının ? yurt ucretlerı nedır ve yemek verılıyor mu ? birde 2 yıllık mezunum ya ben derslerimi muaf ettirebiliyor muyum? kaçıncı sınıftan başlarım yani ? teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gökhan Bey,

      Umarım iyisinizdir. Sanırım bir karışıklık olmuş, ben Bosna Hersek'te okumadım, sadece seyahat yazıları yazıp deneyimlerimi anlatıyorum. Size üzülerek belirtiyorum ki bu konuda yardımcı olamayacağım :( Belki şurayı ziyaret ederek sorularınıza cevap bulabilirsiniz. http://www.dunyabizim.com/index.php?aType=haber&ArticleID=1750

      Sil
  15. Merhaba mustafa bey
    2 hafta sonra bosna hersek ziyaretim olacak acaba orada rehberlik hizmeti verenler varmı nasıl rehber bulabiliriz. iş için gidiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde okuyan Türk öğrenciler rehberlik hizmeti veriyorlar. Onun haricinde profesyonel rehberleri Baş Çarşı'da bulabileceğinizi düşünüyorum.

      Sil
  16. Mustafa bey merhaba,
    Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler. Arkadaşımla üç günlük Saraybosna tatili planladik ama bi hata yaparak zamanı kısa tuttuk biraz. Cuma öğlen orda olucaz ve pazar sabah donucez. Ben mostar in ve saltuk tekkesinin Saraybosna da olduğunu sanıyordum ama baya mesafe varmış. Bizimde gezmek için sadece iki günümüz var. Ilk gün Saraybosna yi ikinci gün mostar ve saltuk tekkesini gezmek istiyoruz. Mostara ve tekkeye düzenli turlar varmı? Nereye danismamiz gerekir? Sizce nasıl yapalım?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başçarşı içinde Mostar'a turlar düzenleyen firmalar mevcut. Oradan bilgi alabilirsiniz. Veyahut araç kiralayıp da gidebilirsiniz. Dönüş biletinizi almadıysanız Dubrovnik de uğrayabilirsiniz.

      Güzel bir seyahat geçirmeniz ümidiyle :)

      Sil
  17. Merhaba Mustafa bey. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Size bir sorum olacak. Önümüzdeki haftaeimle birlikte Saraybosnaya gidecez kısmet olursa. Gitmişken Dubrovnik i de gezmek istiyoruz. Ancak Dubronik Hırvatistan da ve Hırvatistan da Türkiyeye Vize uyguluyor. Bu Vize uygulaması Dubrovnik içinde geçerlimi? Bosna dan Dubrovnike geçişlerde Vize uygulanıyorsa ne yapmamız lazım. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle bloguma ziyaretiniz için teşekkürler.Bildiğim kadarıyla Dubrovnik vizesiz, hatta Hırvatistan'da 90 Türk vatandaşlarına 90 güne kadar vize uygulamıyor. Dubrovnik'e geçerken pasaportunuzun olması yeterli. İyi Tatiller.

      Sil
  18. Mustafa bey bir acentacı olarak burda bir düzeltme yapayım.Hırvatistan umuma mahsus pasaportlardan( Bordo renk) vize istemektedir.Gidecek arkadaşlar buna dikkat etsinler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Cemalettin Bey.

      Sil
  19. Ağzınıza sağlık güzel bir anlatım ve paylaşım için teşekkür ederim gitme hevesim arttı diyebilirim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, gidince daha çok seversiniz inşaallah.

      Sil
  20. merhaba osna hersekte türkçe rehberlik hizmeti ile birlikte 8 kişilik bir araç kiralamak istiyoruz ama önerileriniz var mı teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uluslararası Saray Bosna Üniversitesi'nde okuyan Türk Öğrenciler bu konuda yardımcı oluyorlar. Oraya giderseniz bulabilirsiniz veyahut Başçarşı'daki turizm firmalarına da sorabilirsiniz. Güzel vakit geçirirsiniz inşallah

      Sil
  21. Mustafa Bey Bosna için yazmış olduğunuz yazı için sizlere teşekkür ediyoruz. Bosna Hersek Türkiye'den ziyaretçilerini bekliyor. Bizler buradayız gelen ziyaretçilerin ihtiyaçları konusunda yardımcı olabiliriz.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba mustafa bey ben recep ben universite egtimimi orda surdurmek istiyorum yani universitemi orada okak istiyorm sizin bu konu hakkinda fikir ve gorusleriniz neler olur sizce ne yapmaliym tavsiye edermisiniz turkiye ile karsilastiracak olursanir ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel bi anlatım olmuş tesrkkurler. Benim de bi sorum var tur harici ailecek gidenler ve hiç Boşnak dili bilmeyen için anlaşmak zor oluyor mu. Yani derdimizi nasıl anlatacaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Neslihan Hanım,

      İngilizce bilenler çok olmasa da var. Boşnakça bilmeden anlaşabilirsiniz, çünkü gezeceğiniz yerler turistik olacağından oralardaki insanlar ingilizce biliyorlar.
      İyi Tatiller

      Sil
  24. 23 ocakta bosnaya 4 arkadas tursuz gidicez otelleri ayarladik onceden 2 arkadasimiz tur sirketiyle anlasalim onlar bizi gezdirsin diyor ordan tur sirketiyle anlasmayo dusunuyoruz bizi gezdirmeleri icin diger 2 arkadasimiz araba kiralayip kendimiz gezelim gittigimiz yerlerde turlara katiliriz diyolar sizce hangisi daha mantikli ne yapmamizi onerirsiniz

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,
    Yemek konusunda guvenle yemek yiyebilecegimiz yani islami usullere dikkat eden yerler bulunabilir mi? Kahvalti ve yemek icin onereceginiz yerler var mi? Cok tesrkkurler

    YanıtlaSil
  26. Merhaba mustafa bey 5 kisilik bir aile icin tavsiye edebileceginiz aklinizda kalan bir otel var mi acaba merkezde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. garni hotel konak. apart dairesi var 5 kişi için yeterli geceliği mail rezervasyonuyla 90 euro kahvaltı hariç.

      Sil
  27. tavsiye ettiginiz bi hotel varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. garni hotel konak saraybosna başçarşı merkezinde .

      Sil
  28. merabalar bosna ziyareti düşünüyorum fakat üzerimde para götürmek istemiyorum ziraat bank varmış sanırım buradan hesabıma yatırdığım paramı oranın parası olarak çekebiliyormuyum_

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Ziraat Bankalarından istediğiniz parayı çekebiliyorsunuz, az miktar komisyon ödeme durumunuz olabilir. Western Union kullanabilirsiniz.

      Sil
  29. budget saraybosna havalimanı ofisinde kötü bir araç kiralam tecrübem oldu. İki kızkardeşle muhatap oldum. Ön ödemeli internetten aldım ful depo istedim telefon ettim gidişimden önce full vermiyoruz ama size full veririz dedi telefondaki bayan bende sözleşme öyle zaten full teslim dedim neyse. Havalimanına vardıl giriş üst kattalar yani diğerleriyle yan yana değil information desk e sorup buldum. Çıktım telde konuştuğum bayanın kardeşi hayır full değil yarım depo dedi o nasıl olacak dedim dert etmeyin ben buraya teslimat sıfır depo yazdım bakın geldiğinizde ben yardım ederim dedim. Bu bir geri geldim bana !/4 arabayı getirdiğim için ceza kesmeye kalktı bu sefer başka bir bayan bu telde konuştuğum sonra makbuzsuz vesaire rüşvet gibi bir parayla kurtuldum. Araçtaki çakmak çalışmıyordu teli şarj edemedik yolda. Teslmatta sordum hmm evet bir müşteri kırmış dedi nasıl yani bilmiyormuydunuz dedim biliyordum dedi rahatça. Frenler tam tutmuyordu baya sıkıntı yaşadım arabanın her yerinden ses gelyordu zaten. Arabayı 1.5 saat önceden teslim ettim otoparkda hemen yanımda bu iki kardeş bitti birden hemen gidin check ini yapın gibi askeri bir sisteme girdiler hatta bağırmana gerek yok tamam anladım demek zorunda kaldım. 3 üncü salvo geldi git bekle dedi 45 dk sonra geldi (uçağın kalkış saatini biliyor) arabada hasar var küçük bir şey sol altta yeni al resmi dedi. Arabaya bakalım dedim arabayı gönderdim resmi burda dedi. Dedim arabanın her yerinden ses geliyordu fark etmeden altını vurmuş olabilirim kaza sigortam varya dedim polis raporu tutturman lazımdı dedi. Zaten birşey tutmaz bu sen bin git biz sana 2 güne maille bilgi veriririz dedi. 3 gün geçti telefon ettim tamam yarın dedi. 4. gün mail attım 30 dk sonra boşnakça fatura yolladı Banja Lukaya tamire gitmiş gibi tam 80 euro tamir çıkarmış bana. Banja luka 4 saat mesafe bu arada. Telefon ettim fatura bu yapcak bir şey yok derler ödedik ve kurtulduk sonunda. Aman dikkat edin derim bu arada tamir firmasıda banja luka daki kendilerinin olduğu belli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferruh Bey,

      Öncelikle geçmiş olsun. Bosnayı ziyaret edecek arkadaşlarımız için yerinde bir tecrübe aktarımı olmuş, teşekkür ederim.

      Sil
    2. Araba kiralama tecrubeniz kotu olmus,biz de araba kiralamak istiyorduk arkadaslarla. Bu firma hangisi acaba biz de ayni seyi yasamayalim. Yardimci olursaniz memnun olurum.

      Sil
  30. Mustafa Bey üniversite konusunda yardimci olur musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,

      Uluslararası Saray Bosna Üniversitesini tercih edebilirsiniz. Bir çok Türk vatandaşımız o üniversite de okumaktadır. Üniversitenin içinde Türk Öğrencilerinin kaldığı bir yurtta bulunmakta.

      Sil
  31. Blogunuz bi harika 29 temmuzda arkadaslarimizla Bosna da olucaz 1 aylık bi süreç bi cok yardim buldum yazinizda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Elifnur Hanım. Yardımcı olabildiğim için çok mutlu oldum. İnşaallah güzel vakit geçirip iyi tecrübeler edinirsiniz.

      Sil
  32. Bosna'ya bende gitmek istiyorum çok güzel demişti giden arkadaşlarım sizin blogu gördüm direk yapıştım zaten teşekkür ederim paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim,

      Umarım güzel vakit geçirirsiniz. Görüldüğünde pişman etmeyecek bir ülke Bosna Hersek.

      Sil
  33. Merhaba
    Kurban Bayramının 4. Günü Bosna'ya eşimle gideceğim ve 5 gün kalacağım insallah. Bireysel olarak gitmeyi tercih ettik. Otelide internet üzerinden rezervasyon yaptırdık. Saraybosna'yı heryerini tam anlamıyla gezmek istiyoruz. Mostar ve Travnik şehirlerinide gezmek istiyoruz. Fakat arabamı kiralayalim yoksa Otobüslemi gezelim karar veremedik. E haliylede yabancı olduğumuz bir ülke. Araba kiralayıp gezmek ne kadar doğru olur. Otobüsle gezmek ne kadar doğru olur. Otobüsle gezilebilir mi bilemiyoruz. Birde benzin fiyatları nedir? Bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  34. Yazınız o kadar kaliteli olmuş ki üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen halen daha güzelliğini koruyor. Ellerinize sağlık. Gerçekten çok güzel bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
  35. Selam verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkür ederim. Benim bosnalı kız arkadaşım var ve oraya yerleşmeyi düşünüyorum. Saraybosna ya sadece pasaportla gidilebiliyor mu.bir de orada yaşamak istesem iş bulabilirmiyin acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aykut Bey,

      Umarım iyisinizdir. Bosna Hersek Türk vatandaşlarından vize talep etmiyor, pasaport ile Bosna'ya giriş yapabilirsiniz. İş imkanı olarak turist rehberliği yapabilirsiniz.

      Sil
  36. Merhaba Mustafa Bey,
    Kurban bayramında Bosna da olacağım. Dini bayramlarda bankalar kapalımı, Türk lirasıyla gitsek banka harici herhangi bir yerden oranın para birimine çevirebilir miyiz? Rehbersiz gezersek problem olurmu? Bosna haritası otellerde mevcutmu?
    cevaplarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Umarım iyisinizdir. Bpsna'da paranızı bozdurmak için sadece bankalara gitmenize gerek yok, Başçarşı'da bir çok döviz bürosu bulunmaktadır. Bazıları %1 komisyon alıyor, almayanlarda var bilginize. İyi Tatiller. cevabi yemeden gelmeyin :)

      Sil
  37. merhaba yararlı bilgi babında yazıyorum;
    sarajovadan mostara kesinlikle gidin. dönüş yolunda prevroz otobüs firması var. dönerken biletleri numaralı satıyorlar lakin ayakta yolcu da alıyorlar. bu sebeple erkenden gidip koltuklarınıza oturun yoksa 2 saat o yılan gibi yollarda ayakta kalırsınız.

    YanıtlaSil
  38. Bosna ya yerlesmek istiyorum.
    Mumkun mudur?
    Vize uyguluyor mu, yoksa bilet alıp uçağa binmek yetiyor mu?
    Vatandaşlığa geçiş hakkında da bilginiz varsa cevaplayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  39. Bosna'ya yerleşmek kolay değil Hasan Bey..En kolayı bir bayan bulup evlenirsin , o zaman kimse bir şey demez..Aksi halde kalmanız mümkün değil..

    1-Şirket kurmanız gerekiyor..Limited olursa daha kolay oturma - çalışma izni alırsınız..

    2-1 haftadan fazla kalacaksanız beyaz kagıt dedikleri bir kağıt var..Yabancılar şubeye gidip adres bildirmek zorundasınız.

    3-Aslında 90 gün dedikleri olay da farklı , 75 günden sonra sen ne ayaksın kardeş diyebilirler ve havaalanından geri gönderebilirler..90 günlük süre , eğer iş yeri açacaksanız size verilen 90 günlük sürenin 75 günden sonraki kalan 15 günü , izin alındıktan sonraki gelmesi gereken evrakları bekleyebilmeniz için rezerv edilmiş gün.Ki o zaman bile girişi çıkış yap diyorlar...Para biri mi 1 euro 1.95 km ile belirli aslında..1 euro=2 km diyebiliriz kısaca..Tl ile gidebilirsiniz , Ziraat Bankası ceviriyor ama komisyon alıyorlar..Ne ceviriraseniz cevirin euro da dahil bizdeki gibi komisyon bedeli de var..2-3 bin km alırsanız 100 km ye yakın komisyon ödersiniz..Ptt ve bankalarda bu oran değişiyor..Tavuk - köfte - ciger ve börek ana menü :D
    Nehir kenarı mekanlarda balık bulabilirsiniz..Birde milli yemekleri bayıla bayıla yedikleri palacinka diye bir tatlıları var..(tavsiye ederim)Mostar'da Sultan Palacinka bu konuda oldukca iddialı..Saraybosna'dan Mostar!a gelirken solda kalıyor zdravo voda diye bir yer var mutlaka orada kuzu cevirme deneyin..Saraybosna'da zeljo idi sanırım adı, meshurdur oranında köftesi (Baş çarşıda) süperdir..

    Mostar kalbi gibi ülkenin (bence)..Akşamları canınız sıkılmaz..Yazın SICAK !! kışın SOĞUK !!!..Saraybosna SİSLİ ve havası berbat..Heryerde doğal gaz olmadığı için oldukca kötü havası kışın..(Yaşanacak yer değil bence)

    Her ne kadar Türkleri sevselerde turist olduğunuzu anladıklartı an fiyatlarda iteleme kaçınılmaz..Bilen biri ile gitmek gezmek çok daha mantıklı bu yüzden..

    Rent a car kiralarsanız günlük 80-90 euro ya çıkıyor genelde (160-200 KM , onların parası ile)10 gün gibi kiralamak isterseniz o kira parası ile emin olun 2.el araba alabiliyorsunuz..BAKINIZ www.pik.ba (oranın sahibinden.com u)

    Yabancı turistlere , yabancı rehberler (Kısaca müslüman olmayan rehberler - müslüman olmayan yabancılara) Mostar'da müslüman yogunlugun olduğu kesimde su bile içmeyin orası cart curt diye bir sürü diye yalan söylüyor..Amaç bosnalı müslüman esnafa turist para bırakmasın..Sizde aynı mantıklı hırvat kesimin yoğun olduğu kesime gidince harcama yapmayın :DDD

    Saatlerce yazacak mevzu var ama zamanım yok..
    Şİmdiden gideceklere iyi tatiller dilerim..


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

      Sil
    2. Yukarda yazilanlara tamamen katilamayacagim. 2. Londra da sisli bir sehirdir, ama bu onun Ingiltere'nin baskenti olma gercegini degistiremez. Saraybosna icin de aynisi gecerlidir. Saraybosnada ki sis ve bogucu kis havasi yukarda bahsedildigi gibi sobalardan kaynakli degildir, Londra da da olmadigi gibi :)
      Saraybosna yaz-kis dolu dolu yasayan bir sehirdir.
      Mostar, kisin tamamen olu bir kent olmasina ragmen, yazin daha kalabalik olmaktadir, cunku Eski kopruden dolayi turist ilgisini cekmektedir. Katilamayacagim bir konu daha var, Sultan palacinka'da palacinka yedim ve yedigim en kotu palacinka oldugunu soyleyebilirim. Cok ziyaret edilen bir yer degildir zaten. Leziz palacinka (tatli krep) yemek isterseniz, Laganini caffe'ye gidin, parmaklarinizi yersiniz :)
      Saraybosnada Zeljo disinda, cok guzel kofteyi Hodzic koftecisinde yersiniz..
      Bosna Hersek mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer, yazinizdan dolayi elinize emeginize saglik!

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim. Hodzic gerçekten güzeldir :) Ben de orada yerim.

      Sil
  40. S.aleyküm Mustafa Hocam.Bu hazine değerindeki bilgiler için minnettarım.Ben insaallah 14 şubatta orada olacağım.Önceliğim savaşın psikolojisini tadmak.Sarejova dan savaşın yaşandığı şehirlere nasıl giderim?Ayrıca bu şehirler hangileridir ve tavsiyeniz ne olur? Selametle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam Taha Bey,

      Teşekkür ederim faydalı olabilmişsem. Araba kiralayarak Mostar, Srebrenitsa, Travnik ve Banya Luka'ya gidebilirsiniz. Mostar için toplu taşıma da var. Benim önerim turistik olmayan bir tur veya ekiple giderseniz savaş yıllarına dair daha detay bilgilere ulaşabilirsiniz. Saraybosna'da savaş kalıntıları halen mevcut. En son bu ekim (2015) ayında oradaydım. Kütüphane restoresi bitmişti. Bosna Hersek çok güzel bir memleket. Aradığınız bir çok şeyi bulmanız ümidiyle hayırlı yolculuklar.

      Sil
  41. Merhaba,

    önümüzdeki dönem Uluslararası Saraybosna Üniversitesine gideceğim 6 aylığına. Orada yabancı dilimi geliştirme imkanım ne kadar olur? Özellikle üniversite ortamında ingilizcemi geliştirebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Halk çok fazla İngilizce konuşmuyor. Üniversite de yabancı öğrenciler mevcut, Türkler de oldukça fazla. İlk aşamada İngilizce konuşmaya çabalarsınız iletişim için. Sonrasında daha iyi olacaktır. İmlanlar dahilinde yabancı bir ülkede yabancı bir dili öğrenmek veya geliştirmek çok daha kolay oluyor.

      Başarılar.

      Sil
  42. Mustafa bey merhaba, yazınız için tesekkürler, çok yardımcı oldu. saraybosna için 2 gece 3 günlük iyi bir tur firmasi önerebilir misiniz? tesekürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pelin Hanım,

      Ben herhangi bir tur ile Bosna Hersek'e gitmiyorum ama duyduğum kadarıyla Asil Tur iyi diyorlar yine de kendileri ile Bosna'ya gitmediğim için net bir şey söylemem doğru olmayacaktır.

      Güzel günler...

      Sil
  43. Merhaba hocam,
    Ben bosnaya gitmeyi düşünüyorum ve sizin paylaşım yaptığınız yerleride görmek istiyorum, kendi başıma bunları yapmam çok mu zor olur? herhangi bir acenta yada tur olmadan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kerem Bey,

      Tura katılmadan gittiğiniz zaman bir çok görülmesi gereken yeri göremeyebilirsiniz.Şayet Bosna'ya ilk kez gidecekseniz naçizane tavsiyem bir tur firması ile gitmeniz olacaktır.

      Güzel günler...

      Sil
  44. Merhabalar güzel bilgileriniz için çok tesekkur ederim. Ben şunu sormak istiyorum. Kongre için macaristan Szeged sehrine gidecegim. Macaristanda biraz gezip sonrasinda bosna hersek yada avusturyaya gecmeyi dusunuyorum. 1 haftalik gezi için sizce hangisi daha mantikli ve kolay olur? Şengen vizesi alacagim bununla avuzturya mi bosna hersege mi gitmemi tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle Bosna Hersek için herhangi bir vizeye ihtiyacınız olmayacak şayet Türk vatandaşı iseniz. Avusturya mı Bosna mı tercihi hakkında bir şey diyemeyeceğim lakin Bosna güzel bir ülke.

      İyi Gezmeler

      Sil
  45. Merhaba, saraybosnaya 2 günlük bir gezimiz olacak eşimle oradan diğer balkan ülkerini araba kiralayıp gezmek güvenli olur mu?

    Buarada paylaşımlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Sırbistan'a uğrayacaksanız şayet dikkat etmenizde fayda var. Bununla ilgili sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız oldu. İyi Seyahatler.

      Sil
  46. merhabalar bizde haziran ayında saraybosnadan baslayan bır balkan turu yapmak istiyoruz.
    size birkaç sorum var öncelikle arab kiralama konusunda onerı alacam
    araba ile dubrovnık podgorica uskup belgrad uzerınden geri saraybosnaya donecegız kıraladıgımız arabanın ulke dısı cıkartılmasında sorun olurmu.
    tahmını bır fıyat onerebılırmısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Havalimanındaki araba kiralama şirketleri genelde yurt dışına arabayı götürmenize izin vermektedir. Fiyatlar konusunda güncel bilgilere sahip değilim, ama aşağıdaki linklerden fiyat hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Yine de havalimanındaki firmalar ile görüşün derim bazen indirim yapabiliyorlar. Güzel bir seyahat geçirmeniz dileğiyle.

      http://bosnia.rentalcargroup.com/tr/sarajevo%20asa.htm

      http://www.skyscanner.com.tr/arac-kiralama-kaynagi/sjj/arac-kiralama-kaynagi-saraybosna-havalimani.html

      Sil
  47. Selamın aleyküm Mustafa Hocam
    Biz üç arkadaş Bosna Hersek e okumaya gidecez kısmet olursa Travnik Şehrinde okuyacagız ordaki ortam hakkinda bilgi almak istiyorum. ..hayat nasıl yasam falan bize biraz bilgi vermenizi rica ederim. ..iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alwyküm Selam Kardeşim,

      Ben Travnik'e birkez gittim, küçük ve bol yeşili olan güzel bir şehir. Şehzadeler şehri diye de bilinir. Osmanlı'dan kalma tarihi Süleymaniye camii de mevcuttur. Yaşam şartları hakkında üzülerek söylüyorum ki herhangi bir bilgiye vakıf değilim.

      Sil
    2. Tamam hocam çok teşekkür ederim. ..Allah kolaylık versin

      Sil
  48. Selamın aleyküm hocam
    Bosna Hersek te egitim görmeye gideceğiz arkadaşlarla acaba ordaki araba fiyatları Türkiye ye göre ne kadar ucuz. ...saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam,

      araba fiyatlar hakkında maalesef bir bilgim yok.

      Sil
  49. İyi akşamlar bir hafta sonra Sarajevoya oğlum gidecek kendisi 18 yaşından küçük okul ile birlikte gidecekler vize almasına gerek yokmuş ancak anne baba oluru gerekiyor mu? Sarajevo güvenli bir şehir mi? bir de Türkiye ile telefon iletişiminde sıkıntı yaşanır mı? yanıtlarsanız minnettar kalırım iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Reşit olmayan çocuklar için onay alınması gerektiğini biliyorum. Yine de pasaport şube müdürlüklerine sormanızda fayda var. Saraybosna güvenli bir şehir, yine de çocuğunuzun gideceği yerleri doğru seçmesi her yerde olduğu gibi Saraybosna'da da önemli. İletişim konusunda sıkıntı yaşamazsınız, naçizane tavsiyem; çocuğunuz 1 hafta veya daha az bir süre kalacaksa Türkiye'deki hattının yurtdışı tarifelerinden faydalanırsanız iyi olur. Hayırlı günler.

      Sil
  50. iyi günler, ramazan ayı içerinde gitsek nasıl olur? normal zamanlarda uçak fiyatı çok pahalı çıkıyor, ramazan ayı içerisinde çok uygun çıkıyor fiyatlar ama onda da orası da Müslüman bir ülke ve açık lokanta bulmak sorun olmaz umarım, sonuçta gezmeye gidiyoruz ve oranın mutfağını da tatmadan dönmek istemiyoruz, cevap verirseniz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ramazan ayında da Türkiye gibi olacaktır.

      Sil
  51. Eger bosna ya gitmeyi dusunuyorsaniz mutlaka Turkiye den yaniniza Bosna parasi alip gidin. Cunku kredi karti gecen yer yok denecek kadar az ve change ofis tarzi yerlerde cok ciddi komisyon aliyorlar. 2016 mayis ayinda yasayip gotdugum izlenimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komisyon oranları %1-2 arasında değişiyor, lakin Gazi Hüsrev Bey Medresesi yanındaki dövizciler komisyon almıyor bilginize.

      Sil
  52. mustafa bey orada çalışma imkanı istihdam ikamet veya iş yeri açma olanakları var mı teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vizesiz kalma süresi 90 gün oturum için vize almanız gerekiyor. İş yeri açma hakkında maalesef bilgi sahibi değilim.

      Sil
  53. bosnaya tamamen ailemle yerleşmeyi düşünüyorum , bana bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şayet orada yaşamak istiyorsanız oturum vizesi almak zorundasınız. Bunun hakkında konsolosluktan daha doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

      Sil
  54. Merhaba Mustafa Bey,

    bende bosnayi gezmeye gitmeyi düsünüyorum, yanliz bir tur ile degilde kendimizce. Size sorum su olucakti: hangi yerlerde kesinlikle bir rehber tutalim? Ve isimlerini/numara biliyor musunuz onlara nasil ulasabilirim diye?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşegül Hanım,

      Saray Bosna'dan Blagay (Sarı Saltuk) Tekkesine ve Mostar'a turlar düzenlenmektedir. Sönmeyen ateşin orada güzel bir acenta var, hem ücretsiz yürüyerek Saraybosna turu yapıyorlar hem de belirttiğim yerlere özel olarak gelip sizi alıyor arabayla gezdirip getiriyor (Mostar ve diğer yerleri) Geçen yıl Blagay ve Mostar 100 euro idi. Rehber dili ingilize oluyor. Firmanın adını hatırlayamayacağım ama rehberimiz Halid isimli çok beyefendi bir arkadaştı. Gitmenizi tavsiye ederim. Sönmeyen ateşin orada iş hanına giriyorsunuz tabelası da mevcut, umarım bulursunuz. İyi Gezmeler.

      Sil
  55. merhaba mevlana değişim programı kapsamında bosna hersek bihac üniversitesinde okumaya hak kazandım. Bihac hakkında neler bildiğinizden bahseder misiniz? teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Maalesef Bihac hakkında bilgiye sahip değilim.

      Sil
  56. bosnadan macaristana(pecs)e nasıl geçilir acaba? ne yapılması gerekir

    YanıtlaSil
  57. Mustafa bey merhaba Turkce bir rehber ve tur sirketi onermeniz mumkun mu acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkcası Türkçe rehber bulmak kolay değil, fakat uluslararası Sarajevo Üniversitesindeki Türk Öğrenciler rehberlik yapabiliyor. Başçarşı'da bulabilirsiniz belki.

      Sil
  58. Merhaba 1 kişi 4 gece otel ve uçak hariç ortalama ne kadarlık bir bütçe gerekir? Kısıtlı bir bütçe ile gideceğiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Net bir şey söylemem mümkün değil çünkü bu kişiye göre değişen bir durum. Ben sadece yemek yerim derseniz öğün başı 7-8 Euro harcarsınız. Mostar, Blagay, Travnik vs gidecekseniz minumum 100 euro tutar.

      Sil
  59. Merhaba..ben önce Saraybosnaya sonra Avrupaya bir gezi yapmak istiyorum.. schengen vize başvurusunu Saraybosnadan yapmam mümkünmü..ne kadar sürede vize alınabilir bilginiz var mı acaba..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Çncelikle vizenizi Türkiye'den almanız çok daha iyi olacaktır. Çünkü yabancı bir ülkeden vize almak çyle kolay olacak bir iş değiş maalesef. Ne kadar sürer ve alabilme durumunuz nedir bilemiyorum açıkcası çünkü bu Bosna Hersek'in diğer ülkelerin vatandaşlarına dair vize kuralları ile ilgli bir husus.

      Sil
  60. Kız arkadaşım bosna hersekli pasaportunu hazırladı bosna hersekte havalanında harç parası olmadığı için gelemiyor bana bir öneride bulunabilirmisiniz 300 yuro göstermesi gerekiyormuş teminat için turist olarak geliyor ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu konu hakkında bilgi sahibi değilim.

      Sil
  61. [09/11 10:04] Selma Hoca Bosna Bihac: OSMANLI'NİN YETİMi BOSNA

    Bosna  Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri tarafından fethedilerek Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı. Fetihten  sonra Müslüman oldular.Bu olay ile ilgili anlatılan hikayeyi birçok insan bilir ama ben yine de anlatayım.

    Fatih Sultan Mehmed Han Hz leri Bosna’yı fethettiği gecebir rüya görüyor. Rüyasında Hazreti Muhammed (Sallallahu aleyhi ve sellem), Hazreti Ebubekir, Hazreti Osman ve Hazreti Ali fethedilen Bosna topraklarındadır. Rüyanın manasını  Molla Hüsrev Hazretleri şöyle açıklar Han’a söyle açıklar. Rüyanızda Peygamber Efendimiz’i (Sallallahu aleyhi ve sellem) görmen Bosnalıların İslam’ı kabul edeceklerini ve İslamiyet’in Kıyamete kadar bu topraklarda kalacağını, Hazreti Ebubekir görmen sadık olacaklarının, Hazreti Osman görmen Kur’an’a bağlı ve edepli olacaklarının, Hazreti Ali görmen  savaşçı ve ilim sahibi olacaklarının  işaretidir.  Ancak Hazreti Ömer’i görmemen ise Adaletin hiçbir  zaman  bu topraklara(Boşnaklara) gelmeyeceğinin işaretidir.

    Ve ne yazık ki rüyada gelmeyen Adalet, Osmanlı sadece Osmanlı zamanında uğradı. Osmanlı, Bosna topraklarından çekilmeye başladıktan sonra bir daha uğramadı. Osmanlı buradan çekilmeye başladığında Boşnakların sitem ederek söyledikleri ”Padişah Bosna’yı vereceğine, İstanbul’u versin”  ne kadar üzgün olduklarının göstergesi değil mi? Ve de Türklerin yeniden geleceğine dair ümitlerini hiçbir zaman kaybetmemişler. Yaşadıkları adaletsizliklere rağmen hala bekliyorlar. Sevgilerinde de eksilme olmamış asırlardır. Murat Hüdavendigar, Fatih Sultan Mehmed Han, Gazi Hüsrev, İsa Bey ve Aliya İzzetbegoviç Boşnakların  en sevdikleri kişiler. Bu da Türkleri hala çok  sevdiklerinin göstergesi.dir .
    [09/11 10:08] Selma Hoca Bosna Bihac: Ayvaz Dede kimdir?
    Rivayete göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, beş asır önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf şehrinin Prusac kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu.

    Bu olayı duyan çok sayıda kişi İslam'a geçti. Şenliklerin bir bakıma bu bölgede yaşayanların İslam'a geçmesi dolayısıyla kutlandığı biliniyor. Geçmiş günlerden bir kare
    [09/11 10:09] Selma Hoca Bosna Bihac: Hatıra şöyle:

    Bosna Savaşı esnasında, Osmanlı yadigârı Mostar Köprüsü’nün bulunduğu Mostar şehrinde Hırvat komutanla görüşen Aliya İzzetbegoviç’e, komutan, tehdit havasında dağın tepesine dikilen devasa büyüklükteki haç’ı göstererek “Bak, biz haçı nasıl diktik. Şimdi sizin hilâlden daha yukarıda bir haçımız var. Bunu kaldırmaya gücünüz yeter mi?” diye manalı bir soru sorar. Aliya İzzetbegoviç de, bu söz karşısında meseleyi gülümseyerek geçiştirir, “Hele bir gün geceye dönsün” der.

    Akşam karanlığı basınca da onu dışarıya davet edip şahadet parmağını göğe kaldırarak tüyleri diken diken eden şu sözleri söyler: “Sayın komutan, şimdi sen de bir semaya bakıver! Şu hilâli ve yıldızı görüyor musunuz? Senin onları yok etmeye gücün yeter mi? Ne kadar yükseklere haç dikseniz de onu geçemezsiniz ve asla onu oradan da indiremezsiniz. Onlar semada olduğu müddetçe biz de inşallah varlığımızı devam ettireceğiz!..”

    YanıtlaSil
  62. An itibari ile 1kam 1.95 tl pahalı bir şehir köfte ferhatovic önerilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba bende ocak 13 de kızım ve eşimle gitmek istiyorum yardımcı olabilirmisiniz gidersek nerde kalalım ve tl le gitsek sorun oluyormu parayı ne yapmam gerek birde arac kıralamayı nasıl yapsak :)

      Sil
    2. Merhabalar,

      Hotel Boutique 36 ve Garni Otelde kalabilirsiniz. Bu oteller Başçarşı'ya çok yakınlar. Türk Lirası yanınızda olsa da olur farketmez dövizciler mevcut Başçarşı da. Aracı havalimanından kiralamanız iyi olacaktır. Bir de otelden ücretsiz havalimanı servisi talep edin her sefer için 15 Euro ödersiniz. Tercih sizin. İyi Tatiller :)

      Sil
  63. Merhaba
    Öncelikle bu bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler. Bir ay sonra ailem ile Saraybosnaya gideceğiz. Elektronik ve kıyafet konusunda Türkiye ile kıyaslama yaparsak fiyatlarda çok fark var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MERHABALAR,
      Teşekkür ederim. Türkiye ile çok bir fark yok hemen hemen aynı fiyatlar mevcut, bazı ürünler farklılık gösterebilir.

      Sil
  64. Merhaba acaba bir acentayla beraber mi gittiniz önerebilecegıniz bir tur şirketi var mı biz iki kız arkadaş gitmek istiyoruz bi sorun çıkar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir acenta ile gitmedim. Knedimiz gidiyoruz. Acentanın faydası size görüşebilecek her yeri gezdirir, ama pahalı olabilir doğal olarak. Yalnız giderseniz de her yeri kendiniz dolaşmanız gerekecek. Mostar için otobüsler var ama ben arabayı tercih ediyorum. macera ruhunuz varsa kendiniz gidin derim şayet yoksa bırakın tur sizi gezdirsin :)

      Sil
    2. Bireysel olarak gelebilirsiniz.Hiç bir sorun çıkmaz ben 1 süredir buradayım merat ettiğiniz bir konı olursa yardımcı olabilirim size selam TÜRKİYE YE

      Sil
  65. Merhaba Saraybosna'da araba kiralayarak Mostar'a oradan Karadağ'a geçmek istiyoruz. Daha sonra aracı aldığımız yere Saraybosna'da bırakacağız. Sınırı geçmek için herhangi bir ücret ödeniyor mu? Avis bunun için 100 euro ücret talep ettiğini söyledi. Bu ücret başka firmalarda da ödeniyor mu? Önerdiğiniz acenteleri iletirseniz sevinirim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  66. Merhaba,

    Bu konu hakkında maalesef bilgi sahibi değilim.

    YanıtlaSil
  67. İyi geceler bir firma tarafından depot yazdılar ve gitmek istiyorum bosnaya ne yapabilirim bir bilgin varmı travnik özledim

    YanıtlaSil
  68. merhabalar. öncelikle paylaşımınız ve emeğiniz için teşekkürler. ben bosna hersek e yerleşmeyi düşünüyorum. orada bir iş yeri açmak istiyorum.bu işyeri yemek üzerine olacak. kafamda bir kaç farklı düşünce var. ben Gaziantep liyim. bizim burada kahvaltı da yenen katmer isminde yöresel ve çok leziz bir yemeğimiz var. oraya bir katmerci dükkanı açabilirim. bu bir alternatif. yada lahmacun dükkanımı açsam diyorum . yada hiç bunlara girmeyip, yurtdışına işyeri açan çoğu türk gibi kebab, döner gibi klasik bir işyerimi açsam. öneriniz nedir acaba. orada dönerci dükkanı açmış türk dükkan varmıydı acaba. paylaşırsanız sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Katmer gayet güzel bir tatlı Gaziantep'te yemiştim. Belki olabilir. Fakat döner, kebap vs. gibi işlerin Bosna Hersek değil Balkanlarda çok tutacağını düşünmüyorum. Çünkü Balkanlar köftesi ile meşhur. Açıkcası ben oralara gittiğimde döner vs. değil de Köftesi ve böreğini yemek için sabırsızlanıyorum, ki muhtemelen her gidende bu şekilde düşünüyor. Bence katmer üzerine yoğunlaşmanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Kolay Gelsin.

      Sil
  69. Merhaba mustafa bey. Ben saraybosnada konaklayıp araba kiralayarak bosnayı gezmek istiyorum.ingilizcem pek iyi değil sıkıntı yaşar mıyım acaba ? teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,

      Türklerin çalıştığı rent a car ofisleri olabilir Başçarşı'da. Herhangi bir sıkıntı yaşamadığınız sürece dil az bilseniz de gezebilirsiniz. Fakat problem olduğunda derdinizi anlatacak bir yardımcı arkadaş olursa Sizin için iyi olacaktır.

      Güzel vakit geçirmeniz ümidiyle.

      Sil
  70. Merhaba çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  71. Ayvaz Dede Kutlamaları tam olarak hangi tarihte yapılıyor, önümüzdeki yıl motosiklet ile Bosna-Hersek turu planlıyorum. Gitmişken kutlamalara katılırız . güzel paylaşımın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Bey,
      sanırım mayıs ayında olacak bu yıl.

      Sil
  72. Teşekkürler, çok yararlandım.
    İzmir'de BAM bulmak ne mümkün? Havaalanına inince tramvay veya otobüsle şehre gitmek istiyoruz, havaalanında para bozacak yer var mı acaba? Yoksa bilet için avro ödemekmümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havaalananından para bozuyorlar fakat kur biraz daha düşük olur diye düşünüyorum.

      Sil
  73. Saraybosnaya mutlaka bi tur firmasıyla mı gitmeyi önerirsiniz yoksa bireysel olarak kendimiz kenmiz gidersek oradan rehberlik hizmeti alabilirmiyiz. Ramazan bayramı için gitmeyi düşünüyoruz ailecek tşkr ederim bilgileriniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bosna'da rehberlik hizmeti alabilirsiniz. Fakat ben hiçbir şey ile uğraşmak istemiyorum (rehber bulma, anlaşma, otel, ulaşım vs.) diyorsanız tur ile gitmenizde fayda var. Küçük çocuğunu varsa bu durum daha da zor olacaktır. İyi seyahatler.

      Sil
  74. Merhabalar,

    İnternet kullanmak için ya oranın yerel gsm operatörlerinden almalısınız ya da mevcut Türkiye hattınızdan kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  75. Merhaba ben tur ile ekim ayının ilk haftası Bosna'ya gitmek istiyorum. Vrelo Bosna idi sanırsam yanlış yazmış da olabilirim milli parka kendim gideceğim turla değil. Oraya kolay ulaşım oluyor mu bascarsıdan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Tramvaya binebilirsiniz veyahut taksi ile gidebilirsiniz.

      Sil
  76. merhaba kasıma doğru gideceğiz bosnaya. havası nasıl yağmurlumu? soğuk mu? yanımıza mont ve kıyafet vede ayakkabı neler almalıyız nasıl rahat ederiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Türkiye'den her zaman daha soğuk oluyor malum Balkanlar. İyi Gezmeler.

      Sil
  77. merhabalar kasım ayında gideceğiz yanımıza ne götürmeliyiz giyecek olarak

    YanıtlaSil
  78. merhaba haftaya saraybosnada olacağız eşim ve bebeğimizle birlikte havası nasıl olur yanımıza neler almalıyız bilgilendirir misiniz

    YanıtlaSil
  79. BOSNAYI her duyduğumda acı hissediyorum.Tüm yaşananları gidip görmeyi yüreğim kaldırır mı bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Gidip görmek durumun nasıl olduğunu anlamak için çok daha faydalı oluyor. Zor anlardı ve yaşanılanlar akıl almaz kötülükte idi. Unutmamak gerekiyor, yoksa Aliya'nın dediği gibi: "Unutulan soykırım tekrarlanır"

      Mutlaka gidin derim.

      Sil
  80. merhabalar ulaşım için hep araba kiralamaktan bahsetmişsiniz neden ? otobüs tramvay yok mu. biz öğrenciyiz de önümüzdeki aylarda gitmeyi planlıyoruz cep yakmayan bir tur hazırlamaya calışıyoruz. yazınız için teşekkürler faydalı olmuş yiyecek ücretleri pahalı mıdır çok *

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Seyahat edenlerin zamanı kısıtlı olduğundan kolay ve hızlı olanları ve tecrübe ettiklerimi paylaşıyorum. Elbette tramvay şehir içinde kullanabilirsiniz. Otobüslerde Mostar'a kadar gidiyor fakat ben kullanmadım. Yemekler pahalı değil, gayet lezzetli ve ekonomiktir.

      İyi Seyahatler

      Sil
  81. Merhaba yazınızı büyük bir ilgi ile okudum. 2018 Ağustos ayında Bosna Hersek ten Türkiye'ye bisiklet ile yolculuk yapmayı planlıyorum. Bu konuda hangi rotayı takip etmeliyiz ve rota boyunca vize isteyen ülke varmıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Saraybosna, Karadağ, Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye. Eğer Tük vatandaşı iseniz Bulgaristan hariç diğer ülkeler vize istemiyor. Fakat Bulgaristan'dan vize almalısınız. İyi Seyahatler.

      Sil
  82. Merhaba Mustafa bey, öncelikle yazı için teşekkür ederim kaleminize sağlık. Mart ayında 1 haftalığına Bihac Üniversitesine eğitim amaçlı gideceğim. İstanbuldan hangi havaalanına uçmak benim için daha iyi olur? Havaalanından Bihaca nasıl gideceğim hiç bir fikrim yok :( maddi anlamda beni çok yormayacak bir tavsiyede bulunursanız çok sevinirim. Ayrıca cep telefonu için oradan bir kart almamız mı iyi olur yoksa kendi hattımızı mı açtıralım. İnternete çok fazla ihtiyacım olabilir navigasyon açısından. Cafelerde resterauntlarda wifi var mıdır genelde? şimdiden çok teşekkür ederim iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Hanım Merhaba,

      Bildiğim kadarı ile İstanbul'dan sadece tek bir havalimanına uçuş var. A.ıkcası Bihac'a nasıl gidilir benimde fikrim yok :( Cafekerde genelde wifi var. Fakat yanınızda internet olsa iyi olur.

      Sil
  83. Merhaba annem ve babamla birlikte bosnaya uzunc abir seyahat planlamistik, arac kiralayıp gezecegimiz uzun bir de rotamiz vardi fakat bizimle ilgili bir sikinti oldu ve biz gidemiyoruz. Annem ve babam ise dil bilmiyor. Turkceleri ile ve ellerine bir ingilizce sözlük alsalar, yerlerini auarladigimiz surece sikinti yasarlar mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Açıkçası dil bilmeden seyahat etmenin kolay olmadığını düşünüyorum. Şayet aileniz bir tura dahil olsaydı herhangi bir sorun yaşamayabilirlerdi fakat ne kadar plan yapılsa da evdeki hesap bazen çarşıya uymayabiliyor. hele ki uzunca bir seyahat ise daha da zor olacaktır.

      Sil
  84. Mustafa Bey, ailemle birlikte bir kongre için Saraybosnaya geleceğim. Yaklaşık 5 gece kalacağım. 1 günlük kongre katılımı dışında o bölgeyi gezmek istiyorum. Ne önerirsiniz. Tur ile gelmek mi? Yoksa araç kiralayıp ailece gezmek mi. Çocuklar 10 ve 7 yaşlarında...Sizlerin böyle bir imkan sunma hizmetiniz var mı? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Saraybosna'da Baş Çarşı içinde Tur firmaları var onlarla irtibata geçebilirsiniz, güzel turlar oluyor. İster müstakil olarak isterseniz gruplara dahil olabiliyorsunuz. Rehber ile gezmek az zamanda çok bilgiyi ve gezilecek yeri görmenizi sağlayabilir.
      İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

      Sil
  85. Usta merhaba. Ben de agustos ayinda Saraybosnaya gitmeyi planliyorum. Havalimanindan merkeze ulasim icin taksi düsünüyorum. Taksilerde bi sorun olurmu, yani bizim istanbul dakiler gibi müsteri düsmani olmasinlar. Ayrica orda kaldigim sürece (3-4 gün) tur ile degil kendi basima gezmek istiyorum. Sadece saraybosnada tüm tatilimi geciremem cünkü oraya belkode 1 gün yeter. Arac kiralayip mostar ve diger baska yerler varsa oralari kendim gezerim. Sence arabayi önceden internetten mi alsam yoksa orada carsida yardimci olurlarmi ve hangisi daha ucuz olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Taksilerin sıkıntılı olduğunu duymadım ama yok da demek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Çarşıda bulabilirsiniz,hatta turlar da var istediğiniz yere götürürler (Özel tur). Kendiniz gezecekseniz eğer önceden bölgeyi bir araştırın çünkü gezilecek yerler çok. Rehberle gezmek güzel oluyor hem anlatıcı olurken hemde organizasyon olarak da başarılı olabiliyor. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.

      Sil
  86. İki gün sonra Bosna'dayım inşallah. Yazınız çok yardımcı oldu teşekkür ediyorum. Ziraat atm sinden BAM çekilebilir mi? Yanıtlarsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  87. Merhabalar,

    Kusura bakmayın geç oldu cevap, atm den BAM çekebilirsiniz. İyi Tatiller.

    YanıtlaSil
  88. Sayin vde Degerli Mustafa Bey,
    Siz ne kadar mükemmel, iyi niyetli, yardimsever bir kisi imissiniz.Herkesin yazisina cevap vermissiniz.Allah size saglikli ve uzun-güzel ömürler versin insallah.Gercí yazilan yazilar ve verdiginiz cevaplar bugüne göre cok eski ama, ben de bir yardimda bulunacagim.Insallah cevap verebilirsiniz.
    Bir 15-20 kisi ile bir Bosna Hersek Turu (Saraybosna ve Cevresi icin) yapmak istiyoruz. Ama Türkce bir rehber bulamiyoruz. Bize acaba iyi bir rehber ismi verebilmeniz mümkün müdür?
    Saygilarimla
    Burak Tac

    YanıtlaSil

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.