Büyük Düşünmenin Büyüsü


Yazar: Dr. David J. Schwartz
Yayın Evi: Sistem Yayıncılık, 4. Baskı

Yazar Hakkında Kısa Bilgi:
Schwartz 22 Eylül 1970 yılında doğmuştur. Kendisi bilimkurgu ve fantastik yazıları kaleme almaktadır. Ayrıca yazarın “Superpowers” adlı kitabı Nebula Ödülü finalistidir.

Bu Kitap Sizin İçin Neler Yapabilir?

*İnançsızlığı ve onun yarattığı olumsuz gücü yenmek
*Somut bir başarı-inşa programı hazırlamak
*Düşünme gücünün saf zekâdan daha önemli olduğunu keşfetmek
*”Büyük Düşün” bakışını elde etmek
*Fikirlerden yararlanmak ve onları geliştirmek
*Önemli görünmek
*Kendinize özgü “Kendi Kendini Satma” reklamını oluşturmak
*Düşüncenizi terfi ettirmek, önemli insanlar gibi düşünmek
*Yaptığınız her şeyde birinci sınıf olmak
*Canlı olmak, coşkulu olmak
*”Önce Hizmet” tavrını elde ederek daha başarılı olmak
*Diğer insanlara karşı doğru düşünceler besleyerek onların desteğini kazanmak
*Bol sohbet yapmada pratik yaparak arkadaş kazanmak
*Aktif olma alışkanlığını edinmek
*”ŞİMDİ”nin büyüsünden yararlanmak
*Girişimciliği geliştirmek
*Kendini yapıcı olarak eleştirme gücünü kullanmak
*Sebat ve deneme ile olumlu sonuçlar elde etmek
*Bir plan kullanarak on yıllık amacınızı belirlemek
*Liderliğin dört kuralını öğrenmek
*İlerlemeyi düşünmek, ilerlemeye inanmak, ilerlemek üzere öne atılmak
*Büyük düşünmenin büyüsünü yaşamın en önemli zamanlarında kullanmak

Yazar kitabında bu öğretilere yer verirken aynı zamanda anlattığı hikâyeler ile okuyucunun kitaptan kopmamasını sağlıyor. Yazar anlattığı hikâyelerde, her bireyin yaşamı boyunca hemen hemen karşılaşabileceği olaylar karşısında nasıl bir tavır sergilemesi gerektiğini çok güzel bir şekilde belirtiyor. Bu durum, okuyucunun kendi kişiliğini tanımasına sebep olurken, aynı zamanda “Büyük Düşünme”nin nasıl bir eylem olduğu konusunda fikir sahibi olmasını sağlıyor.

Başarı Ne Demek?

Başarı kişisel refah demektir; güzel bir ev, tatiller, seyahat, yeni şeyler, maddi güvence, çocuklara her şeyin en iyisini sağlamak gibi. Başarı; takdir edilmek, liderlik, iş ve sosyal hayatınızdaki insanlar tarafından sayılmak demektir. Başarı özgür olmak demektir: Endişelerden, korkulardan, hüsrandan, başarısızlıktan kurtulup özgür olmak. Başarı kişisel saygı demektir.

“Tamam bir deneyeceğim; ama bu işin olacağını sanmıyorum” tavrı başarısızlığı getirir.
Kişi kendi düşüncelerinin ürünüdür. Büyük düşünün. Termostatınızı ileriye ayarlayın. Başarınızı, başaracağınıza olan dürüst ve saygılı inançla, atak bir biçimde başlatın. Büyük düşünün ve iyi gelişin.

Mazeret Bulma Hastalığının En Yaygın Dört Türü

1. Ama benim sağlığım bozuk
2. Ama başarılı olmak için insanın zekâsı olmalı
3. Faydası yok. Çok yaşlıyım veya çok gencim
4. Ama benim durumum farklı; kötü talih yakamı bırakmaz.

Zekâ Mazeretini Tedavi Etmenin Üç Yolu

1. Kendi zekânızı asla hafife almayın ve başkalarının zekâlarını gereğinden fazla büyütmeyin
2. Kendinize her gün sürekli şunu anımsatın: “Tutumum zekâmdan önemlidir.” Evde olsun işte olsun olumlu tutumların pratiğini yapın.
3. Bilgileri ezberlemek yerine düşünebilme yeteneğini kullananın.

Güven Sağlayıp Korkuyu Yenin

Evet, korku gerçektir. Ve onu yenmeden önce varlığını kabul etmeliyiz. Bunun için korkunuzu önce izole edin ve sonra adımınızı atın. Unutmayın tereddüt sadece korkuyu büyütür. Hemen harekete geçin, kararlı olun. Eylem korkuya galip gelecektir.

Aşağıda beş tane “güven geliştirici” egzersiz yer almaktadır. Bunları dikkatle okuyun. Sonra da tecrübe edip güveninizi geliştirmek için bilinçli olarak eyleme geçin.

1. En Ön Sırada Olun: Önde oturmak güven getirir. Bundan böyle oturabildiğiniz kadar ön sırada oturmayı kural haline getirin.
2. Göz Teması Kurmaya Çalışın: Bırakın gözleriniz sizin için çalışsın. Onların diğer insanın gözlerinin içine bakmasını hedefleyin. Bu size sadece güven vermez. Size güven duyulmasını sağlar.
3. Yüzde 25 Daha Hızlı Yürüyün: Omuzlarınızı geri çekin, kafanızı dik tutun; biraz daha hızlı yürüyerek kendinize güveninizin nasıl artmakta olduğunu hissedin. Sadece deneyin ve görün.
4. Düşüncelerinizi Çekinmeden Söylemeyi Deneyin: Katıldığınız her iş toplantısında, komite toplantısında, grup formlarında gönüllü olarak bir şey söyleyin. İstisnasız. Yorum yapın, öneri getirin, soru sorun. Konuşan son insan olmayın. Buzu kıran kişi olun. Yorum yapan ilk kişi.
5. Kocaman Gülümseyin: Gerçek bir gülüş diğerlerinin muhalefetini eritir, hem de o anda. Eğer karşımızdaki kişiye kocaman ve içten gülümserseniz kişi size kızmayı sürdüremez.

Büyük Düşünme

Püf noktası şudur: Büyük düşünenler gerek kendi gerekse başkalarının zihinlerinde olumlu, ileriye dönük, iyimser resimler yaratmada uzmanlaşmış kişilerdir. Büyük düşünmek için, büyük, olumlu zihinsel görüntüler üreten kelime ve deyimler kullanmamız gerekir.

Bölümünüze ait personel listesinde adınızı en sonda görmek veya bir ofis mesajının dördüncü kopyasını almak gibi önemsiz şeyler hakkında küçük düşünmenizin size büyük zararı dokunur. Büyük düşünün ve böyle ufak tefek şeylerin sizi yolunuzdan alıkoymasına izin vermeyin.

Sıradan şeylerin ötesinde düşünün. Dikkatinizi büyük hedeflere odaklayın. Ufak tefek şeylerle ilgilenmeden önce kendinize şunu sorun “Gerçekten önemli mi?”

İyi Bir Konuşma Yapmak İçin Ne Gerekir?

Bir konuşmacının gerçek değeri dik durması veya gramer hatası yapmaması ile değil, öne sürdüğü noktaların dinleyenler tarafından anlaşılıp anlaşılmamasıyla ölçülür. Bir konuşmacıyı iyi bir konuşmacı yapan: “Konuşacağı konu hakkında yeterli bilgiye ve onu diğer insanlara anlatmak için yoğun bir isteğe sahip olma” yetisidir.

Yaratıcı Biçimde Düşünüp Hayal Kurmak

Yaratıcı düşünce basitçe bir şeyi yapmak için yeni ve gelişmiş yollar bulmaktır. Her türlü başarının ödülü evde, iş yerinde, dernekte işleri daha iyi yapmak üzere yeni yol ve yöntem bulmakta saklıdır. Donmuş olan hiçbir şey büyüyemez. Eğer geleneğin akıllarımızı dondurmasına izin verirsek yeni fikirler filizlenemez.

“Kişisel politika olarak ben şu kavramı seçmiş durumdayım: Bir şeyin yapılmasını istiyorsan onu meşgul bir insana ver. Önemli projeleri boş zamanı olan kişilerle birlikte yapmaya karşıyım. Acı verici ve pahalı deneyimlerim bana boş vakti olan kişilerin etkisiz bir iş arkadaşı olduğunu öğretti.”(D. J. Schwartz)

Fikirlerinizi satabilir bir hale getirme konusunda azimli olun. Yazılı veya çizilmiş ya da diyagramatik hale getirilmiş bir fikir, konuşma yoluyla sunulan fikre göre kat kat daha fazla satış gücüne sahiptir.


Ne Olduğunuzu Düşünüyorsanız Osunuz

Önemli görünün, önemli olduğunuzu düşünmenize yardımcı olur. Kural: Unutmayın, görünümünüz “konuşur”. Sizin hakkınızda olumlu şeyler söylüyor olduğundan emin olun. Evinizi nasıl bir insan olmak istiyorsanız o şekilde göründüğünüzden emin olmadan asla terk etmeyin.

Unutmayın: Görünümünüz sizinle ve diğer insanlarla konuşur. Onun şöyle söylemesini sağlayın: “İşte kendisine saygısı ola bir kişi. Önemli bir kişi. Ona bu şekilde davranın.”

Kendinize her gün birkaç kez şevk verici, cesaretlendirici konuşmalar yapın. “Kendinizi, kendinizi kullanarak tanıtan” bir reklam yazın. Her fırsatta birinci sınıf kişi olduğunuzu kendinize anımsatın. Hangi durumda olursanız olun kendinize şu soruyu sorun “Önemli bir insan bu şekilde mi düşünürdü?”

Tutumlarınız Sizden Yana Olsun

Tutum ve davranışlar fark yaratı. Doğru tutum ve davranış içindeki pazarlamacı, kotasını doldurur, öğrenci en iyi notu alır. Doğru tutum ve davranışlar mutlu bir evlik hayatına ulaşmayı kolaylaştırır. Doğru tutum ve davranış sergilemek insanlarla ilişkilerinizde etkili olmanızı ve lider olarak gelişmenizi sağlar. Doğru tutum ve davranışlar hangi durumda olursanız olun sizi kazançlı çıkaracaktır.

Şu üç tutumu geliştirin. Yaptığınız her şeyde bunların yanınızda olmasını sağlayın.

1. Ben canlıyım tutumunu geliştirin
2. Sen önemlisin tutumunu geliştirin
3. Önce hizmet tutumunu geliştirin.

Coşku işi %1100 daha iyi yapar. Coşkulu bir pazarlamacı coşkulu olmayan müşterilerden asla endişe duymaz. Coşkulu bir öğretmen derse ilgisiz öğrencilerden asla endişe etmez. Hareketli, canlı bir bakan uyuklamakta olan bir kongre nedeniyle üzüntüye kapılmaz. Sonuç gösterilen coşkuyla doğru orantılı olarak kendiliğinden gelir. Coşku duymak basitçe “Bu Harika” demektir.

İşte coşkunuzun gücünü geliştirmeye yardımcı olacak üç adımlık yöntem:

1. Üzerinde Derinlemesine Çalışın: Herhangi bir şey hakkında –insanlar, yerler, nesneler- daha çok ilgi ve coşku duymak istiyorsanız üzerinde derinlemesine çalışın.
2.Yaptığınız Her Şeye Canlılık Katın: Canlanın. Yaptığınız ve söylediğiniz her şeyin insanlara şu mesajı vermesini ilke edinin. “Bu adam canlı. Ne dediğinin farkında. İstediği yere gidecek.”
3.İyi Haberler Verin: İyi haberler iyi sonuçlar getirir.

Sen Önemlisin Tutumunu Geliştirin

İnsanlara önemli olduklarını hissettirdiğinizde sizin için daha fazlasını yaparlar. Şunları yapmayı unutmayın:

a) Her fırsatta onları takdir edin. İnsanlara önemli olduklarını hissettirin.
b) İnsanlara adlarıyla hitap edin.

Aktif Olma Alışkanlığı Edinin

Muhteşem fikirlere sahip olmak yeterli değildir. Üzerinde çalışıp, sonuç alınan sıradan bir fikir, takip edilmediği için yok olup giden müthiş bir fikirden yüzde yüz daha iyidir.

İnsanları inceledikçe –gerek başarılı gerekse ortalama insanları- insanların iki gruba ayrıldığını görecekseniz. Başarılı olanlar aktiftir; onlara “canlandırıcı” diyeceğiz. Ortalama, sıradan, başarısızlar ise pasiftir. Onlara da “bezgin” diyeceğiz.

Bay Canlı “yapar”. Bay Bezgin ise “yapacaktır ama yapmaz.” Herkes canlı olmak ister. O halde aktif olma alışkanlığı edinelim. Birçok bezgin kişi harekete geçmeden önce şartlar yüzde yüz uygun olana dek beklemede ısrar eder. Mükemmeliyetçiliğe oldukça arzu duyulur. Ama insan –yapısı veya insan- tasarımı olan hiçbir şey mutlak biçimde mükemmel değildir; olamaz. O nedenle koşullar mükemmel olana dek beklemek, sonsuza dek beklemek demektir.

Girişimcilik alışkanlığın geliştirmek için işte iki egzersiz:
1. Sefere Çıkmayı Bilin
2. Gönüllü Olun

Şuna inanın: Girişimciler sefere tek bir kişi olarak çıksalar da girişimin temlindeki fikir iyi ise kısa sürede pek çok destek bulurlar. Canlı olun ve sefere çıkın.

Gönüllü olan göze çarpar. Özel ilgi görür. Hepsinden önemlisi, gönüllü kişi özel bir yeteneği ve hırsının olduğunu gösterme imkânı elde etmiş olur. Her ne olursa olsun özel görevler için gönüllü olun.

Büyümenize Yardımcı Olacak Hedefler Belirleme

Hedef bir amaç, bir erektir. Hedef düşten öte bir şeydir. Hedef hayata geçirilen düşlerdir. Hedef, belli belirsiz bir “Ah keşke yapabilsem” demekten öte bir şeydir. Hedef bellidir; “İşte ulaşmak istediğim şey bu.”

Lütfen, geleceğinizi gözünüzün önüne getirirken ayaklarınız yerden kesilecek diye korkmayın. Bugünlerde insanlar sahip oldukları düşlere göre değerlendiriliyor. Hiç kimse başarmak üzere belirlemiş olduğu şeylerden fazlasını başaramaz. O nedenle büyük bir geleceği gözünüzün önüne getirin. Unutmayın, yönetici olmak için en önemli özellik ilerleme arzusudur.

Kimi zaman cumartesi sabahları hepimiz ne yapacağımız konusunda bir plan olmadan uyanırız. Bu tür günlerde neredeyse hiçbir şey yapmayız. Amaçsız olarak gün boyunca öylece ortalıkta dolanır ve günün bittiğine çok şaşırırız. Ancak güne bir planla başlarsak çok şey yaparız.

Birçok insanın şuna benzer şeyler söylediğini duymuşsunuzdur: “Keşke şu tarihte şu hisse senedinden alsaydım. Şimdi çuval dolusu param olurdu.”  Doğal olarak insanlar hisse senedi, tahvil, gayrimenkul veya benzeri yollarla yatırım yapar. Ama en büyük ve kârlı yatırım “kendine yatırımdır.” Yani, zihinsel gücünüzü arttıracak şeyler satın almak.

Dört Liderlik İlkesi Şunlardır:

1.Etkilemek İstediğiniz İnsanların Anlayacağı Dili Konuşun.
Şu soruyu aklınızdan çıkarmayın: “Karşımdaki kişiyle yer değiştirseydim ne düşünürdüm?” Bu daha başarılı hareket etmenizi sağlar.

2.Düşünün: Bunu ele almanın insani Yolu Nedir?
Daha iyi lider olmak için “insan olmak” yaklaşımını kullanmanın iki yolu vardır. İlki, insanlarla ilgili zor bir durumla her karşılaşmanızda kendinize şunu sorun: “Bunu ele almanın insani biçimi nedir?” Elemanlarınızla anlaşmazlığa düştüğünüzde veya bir işçi sorun yarattığında bu soru üzerine uzun uzun düşünün. İkinci yolu ise: “Hareketleriniz ile önce karşınızdakini düşündüğünüzü göstermektir.”

3.İlerlemeyi Düşünün, İlerlemeye İnanın, İlerlemek Üzere Atılın.
Yaptığınız her şeyde ilerlemeyi ve yüksek standartları düşünün.

4.Kendi Kendinize Akıl Danışmak İçin Zaman Ayırın ve Böylece Düşünme Gücünüzü Geliştirin.
Önemli nokta şudur: Her alandaki başarılı insanlar kendilerine akıl danışacak zaman bulurlar. Liderler, bir problemin parçalarını birleştirmek, çözüm üretmek veya plan yapmak için yalnızlığı kullanır. Tek bir cümleyle söylemek gerekirse; yoğun düşünmek için.

Unutmayın, liderin temel işi düşünmektir. Liderliğe hazırlanmanın en iyi yolu da düşünmektir. Her gün düzenli olarak düşünmeye zaman ayırın ve nasıl başarılı olacağınızı düşünün.



Post a Comment

1 yorum:

  1. Bu kitabı ben de beğenerek okumuştum.Özellikle "Güven sağlayıp korkuyu yenin"kısmını her zaman hatırlarım.Ama genelde kitap hep canlı olmak ataleti yenmek üzerine kurulmuş.

    YanıtlaSil

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.