Karanlıkta Diyalog Bir Yaşam Tecrübesi


Karanlıkta Diyalog, bir insanın günlük yaşantısını bir âmânın gözünden yaşamasını sağlayan bir etkinlik.  Bir buçuk saat süren bu etkinlikte zifiri karanlık :) bir parkura gözleriniz açık bir şekilde ellerinizde âmâların kullandığı bir sopa ile salıveriliyorsunuz. 

Tabi ki yanınızda bir de âmâ rehberiniz var. En fazla on kişilik bir grup olarak içeriye alınıyorsunuz. Uzun bir parkur sizleri bekliyor. Şunu söylemeden geçemeyeceğim: Parkurlar erkek-kadın olarak karışık oluyor. Aslında erkek ve kadınlar ayrı olarak etkinliğe katılsalar daha sağlıklı. Çünkü karanlıkta istenmeyen yerlere temaslar olabiliyor. Bu kimileri için hassas bir durumken kimilerini de rahatsız etmiyor olabilir. Genel adab-ı muaşerete göre ayrı olması daha iyi olacaktır. Neyse gelelim parkura.



1600 metrekarelik bir alanda duvara tutunarak ilerliyorsunuz. İnanın hiçbir şey göremiyorsunuz. Elinizde sopa ile yürümeye çalışıyorsunuz. Parkur içinde ağaçlara dokunuyor, zemin değişikliklerini elinizdeki sopayı yere vurarak anlıyorsunuz. Pazara gidip meyve ve sebzelere dokunuyorsunuz, köprüden geçip kırmızı ışıklarda bekliyorsunuz. Bir âmânın gözünden hayatın nasıl olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz, zorunlu bir empati kuruyorsunuz bu parkurda. Sonra İstiklal ’deki nostaljik tramvaya biniyorsunuz, sonrasında da Üsküdar’a hareket eden bir vapur seyahati sizi bekliyor. Bazen sokaklardaki arabaya ve bisiklete dokunuyorsunuz. Bir kafeye uğrayıp bir şeyler içip yiyorsunuz. Sponsorlardan olan TTNet’in sinema odasında âmâlar için hazırlanmış bir film sizi bekliyor. Onu izliyorsunuz duyma duyunuzla. Sonrasında alfabeler ile âmâların nasıl yazıştıklarını ve okuduklarını anlama fırsatını yakalıyorsunuz. Uzun bir yolculuk sona erdiğinde: “nasıl geçti 1,5 saat” deyiveriyorsunuz.



Evet Karanlıkta Diyalog etkinliği ile görme duygusunun ne kadar önemli olduğunu ve hiçbir şeyin bu duyuyu kaybetmeye değmeyeceğini anlıyorsunuz. Aynı zamanda yaşantısını âmâ olarak devam ettirmek zorunda kalan insanların hayatta ne gibi durumlarla karşılaşabileceğini ve nasıl bir yaşantının onları beklediğini çok daha iyi anlıyorsunuz.

Bu etkinliği merak edenler etkinliğin web sitesine şuradan ulaşabilirler.

Mekân Gayrettepe Metro Durağı, biletler Biletix ve etkinlik girişindeki gişelerden temin edilebilir.

Aslında şükretmek için çok neden var, bu yalnızca bir tanesi. Her sağlıklı birey bir âmâ insan olma potansiyeline sahiptir.


Anlamak için bu deneyimi kaçırmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.