Bir Gün Herkesin Bir TESLA’sı Olacak



Günümüzde hibrit arabaların ne kadar yenilikçi olduğu tartşıla dursun Güney Afrika’da doğan bir adam çıkıyor TESLA diye bir araba üretmeye başlıyor. Neymiş bu Tesla kardeşim, her yerde artık o var dediğinizi biliyorum. 

Bi zahmet olsun böyle bir araba. Tamamen elektrik ile çalışan kendi kendini kontrol edebilen telefonu şarj ettiğiniz gibi şarj edebileceğiniz -ki bu arabayı ABD de otobanlarında şarj etmek ücretsiz- yürüyen 4 tekerlekli akıllı bir telefon gibi araba üretti bu adam. Kim bu adam, sizlerin de bildiği gibi Elon Musk abimiz. Bu yazımda Elon Musk’tan bahsetmeyeceğim çünkü Ashlee Vance’nin kaleme aldığı “Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde” adlı kitabın incelemesini ilerleyen günlerde anlatırken çok fazla bahsedeceğim.

TESLA tamamen bir çevre dostu araba, sıfır karbon salınımı ve sıfır emisyon. Dünyanın geleceği için olmazsa olmaz bir araç desek abartmamış oluruz sanırım. Bu ve bunun gibi araçlar ne kadar zaman sonra dünyanın her tarafında olur bilemem ama çok yakın bir zaman olmasa gerek. Yolları bile doğru düzgün olmayan şehirler var dünyada. Neyse, elbette ki bu araba bir gün yapılacaktı ama bu kadar hızlı bir şekilde yayılacağına pek ihtimal verilmiyordu. Eğer bu arabaya satın almak istiyorsanız sanki web sitesinde yemek söyler gibi siparişinizi veriyorsunuz. İstediğiniz rengi, özellikleri vs. belirtip siparişinizi veriyorsunuz. Adamlar bir yemek pişirir edasında arabanızı iki üç hafta içinde hazırlayıp size gönderiyorlar. Bugün standart bir TESLA Model 3 için 32 bin USD ödeyerek sahip olabilirsiniz (Fotoğraftaki kırmızı araç), hatta taksit bile yapıyorlar, tabi ki Amerika fiyatları bunlar. Bu arabayı Türkiye’de almak öyle kolay değil, ÖTV-KDV adını bilemediğim diğer vergileri ekleyince bu araba Türkiye’de tescil ve ruhsat öncesi maliyeti 95 bin EURO civarındaymış. Bazen insan hayret ediyor gerçekten.  Devletler üreticiden bile daha çok kazanıyor. Üretmeden olmuyor işte, kendin üreteceksin yoksa ağzından salya akıtarak bakarsın bu arabalara.

Değinmeden de geçemeyeceğim, TESLA uzaya gönderilen ilk ve tek araba ve hala uzayda turunu atmaktadır. Sanırım dünyanın en pahalı araba reklamı olarak da tarihe geçti.

Olur da TESLA almak isterseniz buradan fiyatlara ve modellere bakabilirsiniz. Almasanız bile benim gibi hayranlıkla göz atarsınız.  Ümit ediyorum ki en kısa zamanda ülkemizde de böyle bir araba üretilsin hem de yerlisinden. Umudunu kaybetmeyeceksin ki yarınlar parlak olsun. TESLAlı günlere…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.