İstanbul’un Misafiri Kore’den Gyeongju

Bir hafta sonu esas kız ile birlikte İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 günleri için hem Sultanahmet hem de Eminönü’nü ziyaret ettik. Öncelikle bu organizasyonun maskotunu çok beğendiğimizi belirtmek isterim. Yeniçeri ve Shilla yan yana. Ben göremedim ama bu maskotları hediyelik şeklinde yapıp dağıtsalardı veyahut satsalardı güzel bir hatıra olurdu, ziyaretçiler için. Belki de yapmışlardır; ama biz görmedik.


Kore Harbi’nde kurduğumuz bu dostluk bugün bile hissediliyor. Bir nevi İpek Yolu’nun en doğusundan en batısına uzanan bir serüven bu organizasyon. Sultanahmet Meydanı’nda, Kore yemeklerinden, sanatına kadar her türlü tanıtım sergileniyor. Gyeongju memleketinin doğa güzellikleri, eğitimi, kültürü, yöresel yapıları, sanatı, elbiseleri, takıları, yemekleri, turistik mekânları ve hatta robot dansları bile var. 

Sultanahmet’teki tanıtımlarda biraz daha yöresel tatlara ve sanata yer verilmiş. Hepsinden tadabilirsiniz. Ayrıca stantlara uğrayanlara da küçük hediyeler de veriyorlar :) (Hadi koşuuuun ;) Eminönü’nde ise kocaman bir Kore evi (Pavilion) kurmuşlar. “Nereye geldik biz, yok yok Kore ayağımıza gelmiş” diyeceğiniz tarzda bir yapı inşaa etmişler. Buraya girişler ücretsiz değil tabi ki ;) Öğrenci 5TL, Sivil 8 TL’cik :) Değer mi diyorsanız kişiden kişiye değişir. (Bence değer) içeride bir panorama sizleri karşılıyor. Sanatsal bir koreografi var burada. Ayrıca Kore kültürünü yansıtan elbiseler ve mücevherler de mevcut. Hatta içeride bir kalemle uzaktan lazerle resim de çizebiliyorsunuz. Bir de sinema ekranı mevcut, Kore gazilerinin yaşamlarından kesitler ve Kore’de savaştan sonra kalan Türklerden de görüntüler var. 


Kore Harbi’nde Türk Ordusu’na ait fotoğraflar da mevcut. Son kısımda ise web kamera ile fotoğrafınızı çekip, ister Türkiye’den isterseniz de Kore’den bir turistik mekânı seçip Koreli bir kişi ile arkadaş olup fotoğrafınızı çevrimiçi yayımlama şansınız mevcut, oldukça eğlenceli benden söylemesi ;)


Bir de CRR’de konser vardı; fakat biz buraya gidemedik, artık gidenler varsa onlarda o atmosferi bize anlatıversinler :)

Koreliler oldukça sempatik insanlar, en azından tanıdıklarımız. Ümit ediyorum ki bu organizasyon sloganında da belirttiği gibi gerçekleşmiştir ve öyle devam eder.


“Yol-Buluşma-Birliktelik”

Gittik, gördük ve bendeniz de yazdım. Bugün son gün bilginize, bence hala şansınız var isterseniz bir görün derim. Eminönü’ndeki Robot danslarının videolarını sonradan izleyenler: “Niye gitmedik yaavvvf” diye avunacaklar ;) o yüzden kaçırmayın derim.

Haadi hayırlı işler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.