Turnayı Gözünden Vurabilmek


Uzun bir aradan sonra bloğuma yazmanın verdiği sevinci anlatmak oldukça güç :) Yoğun bir tempoyla geçirilen günlerin ardından, sakin kafa ve sakin bir ortamda bir şeyleri kaleme almak oldukça sevindirici. Sanırım uzun süre yazı yazmamamın sebebi, birazda odaklanma sorunu yaşamamdan kaynaklanmış olabilir.

Odaklan(a)ma(ma),

İnsanların büyük bir çoğunluğunda görülen tabiri caizse kronik bir hastalıktır odaklanamama. Etrafımızda gelişen olaylar bazen o kadar çok kompleks ve bir o kadarda yoğun olduğunda nereye, hangisine yöneleceğimiz konusunda çıkmazlar yaşamaktayız. Bu durum bireyin bir konuda uzmanlaşamamasına sebep oluyor. Her çiçekten bir polen almak isteyen arı gibi her konu hakkında bir şeyler söylemek isteyen ve “ben de varım burada” söylemini benimseyen bireyler oluyoruz. Bu durum bireylerin hedeflerinin net olarak belirlenmemesinden kaynaklanıyor. Çok değer verdiğim bir arkadaşım evvel zaman içinde bu konu hakkında şöyle bir tespitte bulunmuştu: “Biz iyi bir yazarı dinliyoruz ve yazar olmaya karar veriyoruz, sonra iyi bir siyasetçiyi dinliyoruz siyasetçi olmaya karar veriyoruz, biz konusunda iyi olan kimi dinlesek o mesleği yapmak istiyoruz. İşte bizim sorunumuz bu, hedefimizi netleştirememek.”  Bu tespitin yerinde olduğunu hep düşünmüşümdür. Hedef olsun ki bir konuda odaklanma daha kolay olsun. 

“Çizmedin ki, kesesin”

Evet, bizler daha bir şeyleri ortaya koymadan, yarım yamalak yaparak, beklenilenin, arzu edilenin olmasını ümit ediyoruz, bekliyoruz. Bu anlayış ile elbette olmayacaktır ve olması muhtemel bile değildir. Bir işi tam olarak yapmadan ve bir işi yaparken hemen başka bir işe de yönelmek her iki işinde istenilen düzeyde olmamasına sebep olacaktır. Atalarımız boşuna söylememişler “Bir koltuğa iki karpuz sığmaz” diye. İşin aslı şöyle olmalı:

  • Ne yapacağına karar vermek
  • İşi yapabileceğin konusunda heyecanlı olmak, azimli olmak
  • İşin başından sonuna kadar yalnız yapacağın işe odaklanmak, sabretmek
  • Ve iş tamamlanınca ekibine, kendine teşekkür etmek, şükretmek

Tüm bu saydıklarımı yapsak bile her şeyden önemli bir husus daha mevcut, o da işini severek yapmak. Bir iş severek yapılmalı çünkü hayat sevince güzel.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sitedeki tüm konular kaynak gösterildiği takdirde paylaşılabilir. Blogger tarafından desteklenmektedir.